De Business

Punem punctul pe știi

PNRR-ul României pe tabloul de bord de ultimă oră de la Bruxelles

marți, 29 martie 2022, 09:10
2 MIN
 PNRR-ul României pe tabloul de bord de ultimă oră de la Bruxelles

Vizita de 2 zile în România a Comisarului european pentru Economie, Paolo Gentiloni, privește oficial chestiuni importante aflate pe agenda europeană:
impactul pe care le produc cele două crize ale momentului generate de război – prețurile la energie și migrația.

O a treia componentă vizeză un lucru la fel de important, dar mai puțin mediatizat. E vorba de discuții privind stadiul implementării PNRR.

Asigurări guvernamentale și realitatea de la Bruxelles
Ministrul Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, anunța săptămâna trecută, miercuri, că ”nu există îngrijorări” cu privire la îndeplinirea celor 24 de jaloane din PNRR aferente primului trimestru din 2022.

Cu 3 zile înainte de termenul-limită pentru ”bifarea” acestor jaloane, în condițiile în care majoritatea covârșitoare a acestora sunt încă ”în stadiu de implementare”, e clar că rezolvarea va urma ”procedura accelerată” din 2021. Pentru trimestrul 4 al anului trecut, România trebuia să bifeze 21 de ținte, iar majoritatea actelor normative au fost emise în ultima ședință de guvern a anului.

Teoretic, peste doar 3 zile, dintre cele 507 ținte și jaloane (215 reforme și 292 de investiții) România ar urma să contabilizeze 45 de angajamente onorate.

Este doar punctul de vedere autohton pentru că, până în acest moment, Comisia nu a validat niciuna dintre măsurile adoptate de guvernul de la București.

Din punctul de vedere al Bruxelles, un jalon sau o țintă este îndeplinită atunci când statul membru transmite Comisie o cerere de plată și dovezile că a îndeplinit obiectivul, iar Comisia a evaluat pozitiv aceste dovezi într-o decizie de punere în aplicare.

Mai mult, pe cursdeguvernare

Comentarii