Poli a uitat fotbalul într-o săptămână! Ailenei a salvat Iaşul de la înfrângere

sâmbătă, 02 martie 2024, 02:50
6 MIN
 Poli a uitat fotbalul într-o săptămână! Ailenei a salvat Iaşul de la înfrângere

Politehnica Iaşi – Dinamo Bucureşti 0-0, în etapa a XXIX-a a Ligii I de fotbal.

Poli: Ailenei – Todoroski (’88 Martac), F. Ilie, Samayoa, Ştefanovici – Itu (’46 Saghiri), Marchioni (’46 Jatoba), L. Mihai –  Harrison (’64 Roman), Buş (’64 Kabran), Bettaieb. Antrenor: Leo Grozavu.

Dinamo: Golubovic – Ie (’46 Homawoo), Velkovski, Patriche – Moura, Gnahore, Pavicic (‘90^4 Ilic), Borduşanu – Milanov (’61 Iglesias), Abdallah (‘90^4 Bani), Gregorio (’46 Selmani). Antrenor: Zeljko Kopic.

Cartonaşe galbene: Todoroski (’10), Marchioni (’27).

Arbitri: Rareş Vidican; Sebastian Gheorghe, Adrian Popescu.

Vineri seară, Poli a avut oportunitatea nu numai de a părăsi pentru prima oară în 2024 mlaştina Ligii I de fotbal, în care a stat 19 din cele 28 de etape ale actualului sezon, ci şi de a urca pe locul XI, la doar o lungime de obiectiv, poziţia a X-a. Pentru aceasta, Iaşi, care era pe val după succesul obţinut sâmbăta trecută în faţa viceliderului, Rapid, şi remiza de marţi, de la Craiova, cu FC U 1948, trebuia să treacă de o trupă dinamovistă modestă, în piuneze: Politic şi Amzăr erau accidentaţi, iar Milanov, Homawoo şi Iglesias, abia recuperaţi, au fost nevoiţi să intre în condiţiile crizei de efectiv a oaspeţilor.

Iar dacă mai ţinem cont că bucureştenii, care pierduseră în precedenta deplasare cu 0-4 la Cluj, contra CFR, au avut drept scut un stoper, Patriche, care în alte timpuri ar mai fi prins maximum un tricou la Liga a III-a, şi alţi doi, Ie şi Velkovski, care nu mai jucaseră din vară înainte de a ajunge în România (în aceeaşi situaţie erau şi Pavicic ori Milanov), era firesc ca ieşenii să spere că îi vor dresa uşor pe „câini” şi vor marca multe goluri. Asta mai ales că gurile de foc ale gazdelor, Harrison şi Roman, care au decis disputa cu Rapid, erau anunţate a fi apte după repausul de la Craiova, unde nu mersese nici Buş, Bettaieb marcase în ultimele două partide, iar Kabran şi Allanzinho (uitat pe bancă însă!) dăduseră semne clare de integrare.

Un prim act echilibrat, în care ambele echipe au sluţit fotbalul

Drumul de la teorie la practică nu a fost făcut în prima repriză, în care s-au văzut doar câteva picături de fotbal! Deşi ambele echipe au jucat cu trei atacanţi, au fost trase doar două şuturi şi au fost obţinute doar două cornere, unul de fiecare.

Itu (’12) a semnat singura încercare a gazdelor, parată fără nicio emoţie, iar Abdallah, complet liber la 6 metri (’22), a ridicat pulsul fanilor ieşeni, cu o reluare aiurea, pe lângă poartă. Firesc, lumea s-a bucurat când pauza a venit, în speranţa că în actul doi va fi cu totul altceva.

Primul sfert de oră al reprizei secunde a curs însă după acelaşi tipar, în ciuda celor două modificări făcute de fiecare antrenor la pauză. Cele din jurul minutului 60 au prăbuşit însă Iaşul, care a părut vineri că a uitat total fotbalul după spectacolul oferit săptămâna trecută, cu Rapid, şi au dat curaj „câinilor”, jocul curgând până la final într-un singur sens.

Cădere totală în ultima jumătate de oră, trei ratări mari ale oaspeţilor în ultimul sfert de oră

Semnalul că terenul se înclină (lucru extrem de surprinzător, dacă luăm în calcul slăbiciunile fizice ale oaspeţilor, care au mulţi jucători fără viteză, ritm, unii şi cu kilograme în plus) spre poarta Iaşului a venit în minutul 62, când Abdallah nu a profitat de o eroare a lui Ailenei. Acelaşi Abdallah a confirmat că e într-o zi mizerabilă în minutul 75, când a trimis de la 6 metri, complet liber, cu capul pe lângă poartă. Peste patru minute Selmani nu l-a lăsat doar pe colegul lui să se facă de râs şi a reluat „peste” din careul mic, cu poarta goală. Poli nu s-a trezit nici după acest avertisment, iar Abdallah a scăpat singur în minutul 84, însă Ailenei a avut o intervenţie excelentă şi a blocat înfrângerea, portarul Iaşului fiind inspirat şi în faţa lui Pavicic în minutul 89.

Astfel, Iaşi a obţinut un punct, foarte norocos, în condiţiile în care Dinamo, net superioară în ultimele 30 de minute, s-a impus pe linie la statistica actului doi: 3-0 la ocazii mari, 4-0 la cornere, 7-3 la şuturi, 2-1 la şuturi pe poartă.

Politehnica a păstrat astfel trupa bucureşteană la trei lungimi sub ea (dacă luăm în calcul înjumătăţirea de peste o rundă), dar a risipit noi puncte preţioase, rămânând cu trei din 12 posibile în urma duelurilor cu grupările de pe locurile retrogradante, „lanterna” FC Botoşani şi Dinamo.

Grozavu – cinci etape de suspendare în sezonul regulat!

  • Leo Grozavu a aflat vineri că a fost suspendat două etape în urma eliminării de la Craiova. Tehnicianul, care nu a fost prezent la stadion, el comunicând telefonic cu colaboratorii săi, va lipsi astfel de pe bancă şi la partida din ultima etapă a sezonului regulat, de la Galaţi. Astfel, antrenorul Iaşului e, de departe, cel mai indisciplinat om din club. Grozavu va contabiliza în acest sezon regulat cinci etape în care şi-a lăsat echipa fără conducător, el încasând şapte cartonaşe (cinci galbene şi două roşii) în cele 25 de meciuri în care a stat pe bancă!
  • Deşi recuperat, Lung a preferat să stea în afara lotului. De la Poli au absentat Bordeianu, suspendat, şi Ispas, care e accidentat de mai mult timp. Rezerve neutilizate la gazde au fost Niga, Katanec, Bouhenna, Farcaş, Gheorghiţă şi Allanzinho.
  • Banderola de căpitan de echipă la Poli a ajuns să fie purtată de Florin Ilie! O altă decizie uluitoare a lui Grozavu a fost titularizarea lui Itu. Adică a jucătorului de care Poli a încercat insistent să se despartă şi care nu a fost utilizat absolut deloc în ultimele şase etape.
  • Oaspeţii au cerut vehement eliminarea lui Marchioni, care l-a atacat dur pe Abdallah în minutul 27.
  •  La meci au asistat 8 122 de spectatori. Printre aceştia s-au numărat circa 750 de fani ai oaspeţilor. Din vânzarea de bilete, Poli a obţinut peste 45 000 de euro, o reţetă asemănătoare cu cea de săptămâna trecută, de la duelul cu Rapid, la care au asistat 8 016 fani.

Declaraţiile tehnicienilor

Mugur Cornăţeanu (antrenor secund Poli): „Mulţumim lui Doamne – Doamne că am luat un punct, mai mult nu meritam. Ieşirea lui Marchioni, care s-a accidentat, ne-a destabilizat. Dacă înainte de ultimele trei etape eram întrebaţi câte puncte am dori, eu aş fi spus trei. Cu cinci sunt mulţumit”.

Zeljko Kopic: „Prima repriză a fost echilibrată, cu multe dueluri intense. La pauză am schimbat geometria din teren prin cele două schimbări şi am jucat mult mai bine, am avut ocazii clare de a înscrie. Meritam victoria, nu ne-a lipsit decât să băgăm mingea în poartă. Am jucat trei meciuri în şapte zile cam cu aceeaşi jucători, sunt mulţumit că nu mai am accidentări”.

Comentarii