Poliţia pierde procesul cu un şofer care a cerut să i se recolteze probe biologice dar a fost refuzat

miercuri, 23 august 2023, 01:50
2 MIN
 Poliţia pierde procesul cu un şofer care a cerut să i se recolteze probe biologice dar a fost refuzat

Lăsat fără permis pentru o alcoolemie aflată în marja de eroare, un ieșean și l-a recâștigat în instanță. Insistase să i se ia probe de sânge, dar polițistul nici nu voise să audă.

La începutul lui noiembrie 2019, Mugurel C. fusese oprit de polițiști și testat cu aparatul Dräger. Alcooltestul a indicat o concentrație a alcoolului de 0,05‰ în aerul expirat, motiv pentru care șoferul a fost amendat cu 1.305 lei și i s-a reținut permisul de conducere al autovehiculului pentru trei luni. Zece zile mai târziu, s-a adresat instanței, cerând anularea procesului-verbal de sancționare.

În plângerea sa, Mugurel C. a precizat că nu băuse timp de o săptămână înaintea controlului, deci indicațiile aparatului Dräger trebuie să fi fost eronate. Solicitase polițistului de mai multe ori să i se recolteze probe biologice, dar fusese refuzat. Ca urmare, mersese singur pentru a-și face analize, care au confirmat faptul că alcoolemia în sânge era zero. De cealaltă parte, polițistul care îl sancționase a precizat în fața instanței că recoltarea de probe biologice nu fusese posibilă pentru că în cursul acțiunii de control mai fuseseră opriți și alți șoferi pentru a fi testați. De altfel, a susținut polițistul, în cele 25 de minute cât a durat întocmirea procesului-verbal, șoferul nu solicitase recoltarea de probe biologice. Declarația polițistului a fost respinsă de magistrații Judecătoriei. În procesul-verbal, la rubrica „obiecțiuni”, era menționată clar poziția șoferului, consemnată chiar de omul legii: „Am dorit probe biologice, dar nu s-a putut. Nu am consumat alcool în ultima săptămână”.

De altfel, șoferul făcuse plângere împotriva agentului care îl oprise, acuzându-l de fals intelectual. Cauza a fost clasată de procurori, dar judecătorii au reținut acest aspect în favoarea șoferului. „Deși soluţia în lucrarea penala este clasarea cauzei, acest aspect atestă doar că fapta agentului nu are caracterul unei infracţiuni, însă în domeniul contravenţional este suficientă pentru a împiedica instanţa în a îşi forma opinia dincolo de orice îndoială rezonabilă, că cele constatate în procesul-verbal se bazează pe o serie de probe apte de a demonstra situaţia de fapt reţinută În lipsa unei asemenea măsuri, de a însoţi petentul, acesta este pus practic în imposibilitatea de a-şi demonstra nevinovăţia, deşi a încercat prin solicitarea instituţiilor medicale de a combate cele constatate de etilotest”, au apreciat judecătorii. Aceștia au dispus anularea procesului-verbal de sancționare a șoferului, acesta fiind exonerat de sancțiunile stabilite. Apelul declarat de Inspectoratul Poliției Județene se află pe rolul Tribunalului, instanța urmând să se pronunțe la începutul lunii viitoare.

Comentarii