Postul, pe ultima sută de kilograme de carne!

marți, 13 noiembrie 2018, 08:00
3 MIN

* Poimâine intrăm în Postul Crăciunului, după cum deja bine ştiţi; poate ştiţi şi că luni, miercuri şi vineri nu se pune gura nici măcar pe ulei şi pe vin, spre deosebire de joi şi marţi, când e dezlegare la ulei şi vin (sâmbetele şi duminicile e voie şi peşte). Bănuim că românul, inventiv cum îl ştim din istorie, se va descurca în zilele fără vin şi va bea, de pildă, bere, că nu se pomeneşte nicăieri despre dezlegări la bere ori cocârţ! Peste două zile intrăm în post, mâine şi poimâine sunt dezlegări la ulei şi vin, aşadar avem subiecte pentru astăzi!

* O doamnă din piaţă a fost întrebată ce legume vinde în prag de post; a răspuns că, dacă ar avea, le-ar consuma ea, dar nu are şi, deocamdată, vinde doar preparate din legume, dintre care a amintit rachiul de fasole şi ţuica de vinete.

* În piaţa alăturată, inspectorii au depistat zeci de comercianţi care vindeau produse de post sub diverse denumiri codificate, dintre care cele mai răspândite erau frăguţa, popescul de regiune şi tămâioasa la pet.

* Tot acolo a fost depistat un mic producător care oferea clienţilor plante medicinale, ideale pentru perioada de post; întrebat de ce toate seamănă bine cu cânepa, omul a răspuns "Asta mi-a răsărit în curte, man, yo! Un dragon roz mi-a adus seminţele!".

* Patronul bufetului "La clientul sărman" vinde orice fel de vin, de la buna căpşunică de ogradă la Domaine Leroy Musigny Grand Cru; clienţii nu s-au întrebat de ce unul dintre cele mai scumpe vinuri se vinde cu doi lei sfertul şi nici nu şi-au pus problema, de vreme ce toţi beau cu cola şi nu-i interesează eticheta scoasă la imprimantă.

* Şi alt patron de local pare pregătit de dezlegările la ulei şi vin: grija sa faţă de starea de bine a clienţilor reiese din actele firmei, din care vedem că a obţinut 500 de litri de vin roşu şi 300 de litri de alb din 5 kilograme de struguri de masă cumpăraţi de el din supermarket. În acte nu figurează şi spirtul medicinal achiziţionat de el "ca să-şi pună ventuze, că îl durea spatele", după cum a spus un vecin.

* Proprietarul magazinului comunal "Bufet" s-a pregătit, la rândul său, de întâmpinat dezlegările, inclusiv cele la peşte: toţi clienţii săi cumpără ca apucaţii produsul lansat de curând, peşte în sos de ulei cu vin! Patronii bufetului concurent au venit la rândul lor cu un produs aproape asemănător, "rachiul din peşte cu ulei". Vom reveni cu ştiri şi sfaturi de ultimă oră!

Comentarii