Poveste încurcată cu un mistreţ care a sărit în faţa unei maşini la Aroneanu. Cine plăteşte pagubele?

vineri, 23 septembrie 2022, 01:50
3 MIN
 Poveste încurcată cu un mistreţ care a sărit în faţa unei maşini la Aroneanu. Cine plăteşte pagubele?

Administratorii drumurilor județene au plătit pentru un mistreț 4.700 lei. Nici măcar nu l-au putut pune în frigare, pentru că a fost ridicat de AJVPS.

În după-amiaza zilei de 29 mai 2020, I.C.F. se îndrepta spre Iași, venind dinspre Aroneanu la volanul unui Nissan. Deodată, din vegetația crescută pe maarginea drumului județean i-a ieșit în față un porc mistreț, apreciat de șofer la aproximativ 25 kg. Distanța de doar 8-10 metri până la animal și o mașină care venea din sens contrar nu i-au lăsat șoferului multe soluții. A frânat, dar tot a izbit mistrețul. A oprit mașina pentru a-și inspecta pagubele și a suna la 112. Veniți la fața locului, polițiștii n-au prea avut ce face. L-au testat pe șofer, care nu băuse și au sunat la rândul lor la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, care au venit pentru a ridica mistrețul decedat. Șoferul s-a ales cu paguba. Piesele ce au trebuit schimbate l-au costat 4.060 de lei, vopsitul barei față, încă 500 de lei, iar încărcarea bateriei, 150 de lei.

După ce și-a reparat mașina, I.C.F. s-a adresat Consiliului Județean pentru a-și recupera cheltuielile totale de 4.716,34 lei. I s-a răspuns că trebuie să se adreseze instanței, întrucât administratorul drumului nu dispune de o filă de buget dedicată unor astfel de situații. Asta a și făcut, chemând în judecată Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP). A subliniat că, fiind mecanic auto, își putuse repara singur mașina, așa că prețul pretins era mai mic decât dacă ar fi apelat la un service specializat.

În fața magistraților Judecătoriei, reprezentanții DJADP și-au susținut nevinovăția. Fondul cinegetic este administrat de AJVPS. Vânatul aparține statului, iar așa cum proprietarul unei vaci este responsabil de eventualele pagube produse de aceasta, la fel și statul, prin AJVPS trebuia să  răspundă de acțiunie mistrețului. DJADP nu primise nicio informare din partea AJVPS că în zona DJ 282G umblă mistreți, așa că drumul nu fusese marcat corespunzător. De altfel, șoferul declarase că fusese surprins de apariția animalului pe șosea. Or, I.C.F. locuiește în Șorogari, sat situat în apropiere. Dacă el, ca localnic, fusese suprins să vadă un mistreț pe drum, nu se putea pretinde ca șefii DJADP să fie mai familiarizați cu problema. Răspunderea putea aparține doar AJVPS, care de altfel preluase animalul.

Întreaga argumentație a DJADP nu a avut niciun efect asupra judecătorilor. Aceștia s-au raportat la prevederile OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice. Aceasta stabilește în sarcina administratorilor unui drum o culpă absolută pentru orice se întâmplă pe carosabil: „Administratorul drumului public este obligat să semnalizeze corespunzător, cât mai repede posibil, orice obstacol aflat pe partea carosabilă, care stânjeneşte sau pune în pericol siguranţa circulaţiei şi să ia toate măsurile de înlăturare a acestuia”. Din punct de vedere legal, mistrețul era un obstacol care trebuia îndepărtat de către DJADP, eventual în colaborare cu instituțiile responsabile de administrarea fondului cinegetic. Magistrații Judecătoriei au considerat DJADP ca bună de plată, obligând-o la achitarea cheltuielilor făcute de I.C.F. cu repararea mașinii. Cazul a intrat miercuri pe rolul Tribunalului, întrucât DJADP a declarat apel. 

Comentarii