Povestea incredibilă a unui seif plin de bani, furat. Doi puştani au debutat în viaţa infracţională cu o lovitură în stil mare

sâmbătă, 04 noiembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Povestea incredibilă a unui seif plin de bani, furat. Doi puştani au debutat în viaţa infracţională cu o lovitură în stil mare

Doi puşti din Lespezi şi-au început viaţa infracţională cu o lovitură în stil mare. Acţionând „la pont”, ei au reuşit să fure din casa unui sătean un seif burduşit. L-au spart cu un târnăcop şi şi-au însuşit banii. Nu au apucat însă să se bucure de ei.

Un sătean din Vânători îşi ţinea într-o cameră a casei bunicului său un seif conţinând economiile rezultate din munca sa în străinătate. Informaţia a ajuns şi la urechile lui Ionuţ Donţu, din Lespezi, iar de la acesta, la Petru V., a cărui soră era concubina lui Donţu. Petru V. nu împlinise încă 18 ani, dar acest lucru nu l-a împiedicat să se gândească la o spargere. În noaptea de 30 aprilie / 1 mai, împreună cu Dumitru B., tot minor, au plecat spre Vânători cu maşina condusă de un consătean, căruia îi spuseseră că merg să se vadă cu o fată. Ajunşi la miez de noapte la destinaţie, l-au lăsat pe şofer să-i aştepte, apoi au atacat. Au forţat geamul camerei, Petru V. s-a strecurat înăuntru, a luat seiful din interiorul unei comode şi l-a scos pe geam, unde îl aştepta Dumitru B. Au transportat seiful până la maşină şi l-au băgat în portbagaj, cerându-i şoferului să-i ducă înapoi în Lespezi.

Când a auzit că cei doi puseseră în portbagaj un seif, şoferul a spus că refuză să-i transporte. A oprit maşina, iar cei doi puşti au ascuns seiful într-o pădure de pe marginea drumului. Apoi şi-au continuat drumul spre casă.

A doua zi, Petru V. şi-a sunat cumnatul, căruia i-a solicitat să-l ajute. Acesta a acceptat, iar puştiul l-a condus până la locul unde lăsase seiful în seara precedentă, pentru a-l lua. Donţu nu a avut nicio problemă să-l ajute. Pe drumul de întoarcere, Petru V. şi-a sunat partenerul de „afaceri”, care a venit cu căruţa pe un câmp stabilit ca loc de întâlnire. Cu ajutorul unui târnăcop împrumutat de la o vecină, au reuşit să spargă seiful. Au găsit înăuntru 42.400 de lei, pe care i-au împărţit în mod egal. I-au dat şi lui Donţu 200 de lei, pentru carburantul consumat. Donţu i-a dus apoi pe digul râului Siret, unde au aruncat seiful. În faţa anchetatorilor, Donţu avea să declare că nu-şi dăduse iniţial seama că seiful era furat, iar ulterior se panicase şi nu ştiuse cum să reacţioneze.

Numărul relativ mare al celor care cunoşteau detaliile operaţiunii, ca şi precizia cu care acţionaseră au dus destul de repede la identificarea făptaşilor şi la recuperarea banilor furaţi. Cei doi puştani şi Donţu au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de furt calificat, respectiv tăinuire. Furtul calificat este pedepsit de lege cu închisoarea pe un termen cuprins între 2 şi 7 ani, dar Petru V. şi Dumitru B. erau minori şi aflaţi la prima încălcare a legii. În privinţa lor s-a dispus măsura asistării zilnice pe durata a patru luni, considerându-se că riscul de a comite noi infracţiuni este redus. Donţu a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa nu este definitivă, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel. Această instanţă urmează să-l reanalizeze pe 11 decembrie. 

Comentarii