Povestea uluitoare a lui Petronel, autodidactul în scaun cu rotile. Ştie informatică cât orice IT-ist şi scrie poezii

joi, 03 noiembrie 2022, 02:50
5 MIN
 Povestea uluitoare a lui Petronel, autodidactul în scaun cu rotile. Ştie informatică cât orice IT-ist şi scrie poezii

Informatica şi literatura sunt pasiunile lui Petronel Arnăutu, un tânar de 29 de ani care nu a reuşit să meargă niciodată, şi se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile. Îi place să repare calculatoare, să îi ajute pe cei care au nevoie de mentenanţă software şi să scrie poezii şi proză. Se defineşte mereu ca fiind un tip sociabil, care, chiar dacă are o problemă de sănătate, vrea să fie privit ca un om normal.

 

Petronel locuieşte în satul Tabăra din comuna Bivolari, judeţul Iaşi. A reuşit să facă doar opt clase, pentru că problema de sănătate nu i-a permis să studieze mai mult, chiar dacă şi-ar fi dorit. Locuind departe de oraş, nu avea posibilitatea să se deplaseze până la liceu. Nu are studii în domeniul IT, însă oferă servicii de reparaţii. Oamenii au încredere să apeleze la el, pentru că tânărul îi ţine la curent cu toate etapele pe care le parcurge şi le trimite chiar şi fotografii pe parcurs.

„Tot ce ştiu am învăţat de unul singur”

Petronel nu are studii în domeniul informaticii, însă a fost pasionat încă din copilărie şi a încercat să acumuleze cât mai multe cunoştinţe. „Tot ce ştiu am învăţat de unul singur, am fost autodidact. Având timp la dispoziţie, dată fiind situaţia în care eu sunt, în scaun cu rotile, m-am dedicat acestei pasiuni”, spune acesta. A început cu simpla utilizare a calculatorului, în copilărie, iar odată cu adolescenţa s-a apucat de lucruri mai serioase, precum instalări de Windows şi programe suplimentare. În prezent, tânărul configurează laptopuri şi unităţi centrale, nu schimbă piese, ci oferă doar mentenanţă software. „Am învăţat şi de pe internet unele chestii. Am avut şi prieteni care mi-au arătat. Dar, în general, mi-a plăcut mie să învăţ să fac o anumită chestie, să învăţ eu cu mâna mea. Degeaba îţi arată cineva, dacă tu, de exemplu, nu îţi dai interesul sau nu înveţi”, explică Petronel.

300 de poezii

Tot din copilărie, Petronel a manifestat o pasiune şi pentru scris. Îi place să scrie poezii despre orice, dar spune că cel mai bine îi ies cele de dragoste. El cochetează şi cu proza, pe care o scrie tot în aceeaşi direcţie a romantismului. Începând cu anul 2016 are un blog, pe care a publicat de-a lungul timpului câteva dintre poeziile sale. În prezent, acesta deţine un canal de YouTube unde publică poezii compuse şi recitate de el şi are 337 de abonaţi. „Primesc comentarii de la cei care urmăresc şi toate sunt de încurajare”, precizează tânărul.

Nu scrie în fiecare zi, pentru că trebuie să intre într-o anumită stare pentru a putea compune. „Sunt anumite momente, nu o fac chiar în fiecare zi. Inspiraţia nu vine chiar în fiecare zi şi trebuie să ai o anumită stare. Nu poţi să creezi oricând. Acum, nici măcar nu le mai scriu. Le fac în minte şi apoi fac înregistrarea pentru YouTube”, menţionează Petronel.

„Înainte să îmi fac canalul de YouTube, am încercat să scriu la mai multe edituri, dar nimeni nu mi-a oferit nicio şansă. Nu a crezut nimeni în mine şi în potenţialul meu. Aşa că m-am hotărât să îmi fac un canal de YouTube unde să postez poezii compuse şi recitate de mine”, povesteşte acesta. Drept urmare a refuzurilor editurilor, acesta şi-a segmentat creaţiile şi are, în prezent, patru volume de poezie (cu 300 de poezii, în total) şi un volum de proză, care conţine trei poveşti.

Petronel Arnăutu spune că nu ar putea alege o poezie preferată din cele scrise de el, pentru că „ e ca şi cum o mamă ar fi pusă să aleagă între copiii ei”. Însă, un exemplu de poezie scrisă de Petronel Arnăutu:

Poveste de dragoste

„Pe seară când luna priveam,/Doar la un zîmbet mă gândeam,/Doar un zâmbet aveam în minte,/Ce m-a lăsat fără cuvinte.

Zâmbetul tău de dulce zână,/Te iau uşor, duios, de mână,/Inima îmi bate ca nebuna/ Şi îţi spun că dragostea, e una.

Vino la mine, dulce, fată, fată,/Cu inima curată, întinde-mi/ Mâna, dă-mi speranţă, şi fii/ Soţia mea pe viaţă.”

Problema de sănătate

Petronel nu a putut să meargă niciodată şi nici nu o va putea face vreodată. „Sunt aşa din naştere. Singura problemă este că nu pot merge, dar, în rest, sunt un om sănătos, care nu depinde de medicamente”, explică el. Unii oameni l-au privit cu o anumită reţinere sau cu milă, însă el s-a ferit întotdeauna de asta. „Nu îmi place să fiu compătimit. Doresc să fiu tratat ca un om normal care nu are nicio problemă”, spune Petronel. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care, chiar dacă a fost refuzat de anumite edituri, nu a renunţat la visul său şi nici nu s-a folosit de problema medicală pentru a obţine ceea ce şi-a dorit.

Cele două pasiuni au stat mereu la baza fericirii lui. Chiar dacă nu are studii, îşi doreşte să găsească un job pe partea IT. „Pe partea de IT mi-aş dori să găsesc un job pe termen lung, cum ar fi la un centru de raparaţii care ar avea nevoie de un om care să configureze acele calculatoare, sau într-un magazin. Am încercat să găsesc, dar nu a fost nimic care să se potrivească pe ceea ce fac eu”, explică Petronel Arnăutu.

Cei care doresc să apeleze la serviciile de mentenanţă oferite de Petronel îl pot contacta pe Facebook sau la numărul de telefon 0745 802 261. 

Comentarii