Prea mici pentru o echipă mare

luni, 07 decembrie 2020, 02:43
5 MIN
 Prea mici pentru o echipă mare

 

Politehnica Iaşi – CFR Cluj 0-2 (0-1), în etapa a XII-a a Ligii I de fotbal

Poli: Bősz – Mihalache, Angiulli (’32 – A. Cristea), Baxevanos – Cabral (’32 – Buşu), Breeveld (’61 – Zajmovic), De Iriondo, Onea – A. Stan (‘3 – Popadiuc; 46 – Mensah), Passaglia, Calcan. Antrenor: Daniel Pancu.

CFR: Bălgrădean – Susic,Ciobotariu, Burcă (’46 – Vinicius), Camora – (’81 –  L. Aurelio), Soares (’66 – Hoban), Djokovic – Costache (’75 – Păun), Rondon (’66 – Debeljuh), Costache. Antrenor: Edward Iordănescu.

Cartonaşe galbene: De Iriondo (’55), Zajmovic (’61) – Soares (’54), Chipciu (’65), Debeljuh (’74).

Arbitri: Marcel Bîrsan; Marius Nicoară, Bogdan Gheorghe.

 

0-1, min. 14:  Deac, de la 10 metri, după o pasă de pe stânga, din apropierea liniei de fund, trimisă de Rondon;

0-2, min. 78: Deac a transformat un penalty acordat în urma unui fault a lui Baxevanos asupra lui Debeljuh.

Zgândărită serios în urmă cu o săptămână, când a fost învinsă pe teren propriu, în Cupa României, de Poli, rezultat care a dus la despărţirea de antrenorul Dan Petrescu, campioana României a intrat aseară în Copou decisă să taxeze “obrăznicia” ieşenilor de la precedentul duel. Planurile CFR, care a mizat ieri pe echipa de bază şi a primit doza optimă de adrenalină la (re)debutul lui Edi Iordănescu pe banca ardelenilor, au ieşit perfect în primul act, pe care oaspeţii l-au dominat cu autoritate. În afară de golul marcat de Deac, în minutul 14, clujenii au mai avut alte patru ocazii importante: Deac (’10), din poziţie ideală, şi Burcă (’19) nu au găsit ţinta, iar în minutul 33 Bősz l-a blocat pe Chipciu, scăpat singur în dreapta, iar Rondon a trimis în bară, cu o lovitură de cap de la 11 metri. În acest timp, Poli a punctat doar la schimbarea sistemelor de joc. Astfel, Pancu, antrenor căruia nu i-a ieşit surpriza pregătită în start, cu trei stoperi şi Passaglia vârf, a trecut imediat după 0-1 de la “3-4-3”-ul iniţial la “4-3-3”, cu Mihalache urcat în centrul liniei mediane, apoi la “4-2-3-1”. Ultimul modul a apărut după schimbările din minutul 32, când Mihalache a revenit stoper, Onea a fost mutat pe flancul său obişnuit, drept, Passaglia a trecut pe postul lui, la mijloc, în faţa lui Breeveld şi De Iriondo, iar A. Cristea a intrat în atac. Toate mutările au fost în van, Iaşi reuşind în prima repriză doar un şut pe poartă, trimis de Calcan (’17), şi o echilibrare a partidei după minutul 33. Echilibrul a fost prezent şi în startul actului doi, care a fost sterp, în primul sfert de oră nicio echipă nereuşind să şuteze! O nouă modificare de sistem a lui Pancu (a trecut la “4-4-2” prin renunţarea la un mijlocaş şi introducerea în atac a lui Zajmovic), a fost urmată de un dezgheţ al jocului, Rondon (’62), Zajmovic (’63), Costache (’71) şI  Cristea (’75) încercând să înscrie, primele trei şuturile lui Zajmovic şi Costache fiind periculoase. Speranţele gazdelor de reintrare în joc s-au risipit cu 12 minute înainte de final, când Ciprian Deac a mai înscris o dată, din penalty. Reuşita internaţionalului a pus, practic, punct meciului, Iaşi reuşind să mai ameninţe cu adevărat poarta lui Bălgrădean abia în ultimul minut de prelungiri, când şutul lui Passaglia din apropiere a fost prins de portar. Trăgând linie, victorie incontestabilă a echipei net superioare, o echipă care nu a mai pierdut de un an în deplasare.

 

Vin, în sfârşit, primele salarii?

 

^ Revenit pe teren într-un meci oficial după mai bine de două luni de absenţă, perioadă în care a fost şi suspendat şi accidentat, Ovidiu Mihalache a purtat banderola de căpitan de echipă la Poli. Asta şi pentru că Andrei Cristea, care a absentat o perioadă mai lungă de la antrenamente, ca urmare a unei injecţii în genunchi, a fost rezervă, iar Frăsinescu a fost suspendat. Suspendate  au fost la gazde şi alte două piese de bază, Platini şi Vanzo. ^ Rezerve neutilizate la Poli au fost Chacana şi tinerii Axinte, Tălmaciu şi Fr. Cristea. ^ Oaspeţii au fost nemulţumiţi că arbitrul nu a lăsat avantaj la faza penaltiului, Păun înscriind după faultul lui Baxevanos. ^ Fiul fostului antrenor al Politehnicii, Liviu Ciobotariu, Denis, a fost titular la CFR. ^ Următorul meci al Iaşului are loc vineri, în deplasare, cu Dinamo. “Chiar dacă azi nu am jucat grozav, mai ales în prima repriză, când am intrat, inexplicabil, cu prea multă teamă, mergem la victorie cu Dinamo” a spus Calcan. ^ Neprimind niciun salariu în acest sezon, jucătorii Politehnicii ar putea încasa primele retribuţii din această stagiune săptămâna viitoare. Joi, Consiliul Local Iaşi va dezbate un proiect de alocare a 1,6 milioane lei către clubul de fotbal. Suma amintită ar putea acoperi două salarii.

 

Declaraţiile tehnicienilor

Daniel Pancu: “Victorie absolut meritată a CFR, care a jucat cu cea mai bună echipă. O echipă mult superioară valoric cu care ne-am arătat limitele. Unii au fost blazaţi, plafonaţi, lipsiţi de spirit, am pierdut foarte multe dueluri. Vorbim şi de lipsă de responsabilitate, chiar de valoare în unele cazuri, a fost prea multă teamă de CFR. Eu nu înţeleg această atitudine, în ciuda greutăţilor. E greu să joci patru luni cu burta goală. Poate unii mă înjură, pentru că în astfel de condiţii le cer maximum şi la antrenamente, poate-s prea pretenţios. Aşa însă, nicio echipă de Liga a III-a nu batem! Coincidenţă, în campionat nu am mai bătut pe nimeni din septembrie când datoriile salariale erau abia la început”.

Edi Iordănescu: “A fost o victorie de necontestat, după un joc bun spre foarte bun. Au fost două reprize diferite. Prima – foarte bună, iar în a doua au fost câteva momente de conservare. Probabil că au fost generate şi de subconştient, cu gândul la meciurile dificile care urmează. E meritul jucătorilor şi a lui Dan Petrescu, eu am venit de o zi şi jumătate. Nu puteam să fac prea multe. Am încercat să avem mai multă iniţiativă şi construcţie, am discutat cu jucătorii. Nu pot însă schimba anumite automatisme, nu pot schimba peste noapte o filosofie de joc care a avut rezultate”.

 

foto: Adrian CUBA// Agerpres

Comentarii