160 de la fondarea Universităţii din Iaşi: un rar moment de unitate între universităţile ieşene

Premieră a ultimilor ani: toţi cei cinci rectori ieşeni, la aceeaşi masă, ieri

marți, 27 octombrie 2020, 01:50
2 MIN
 Premieră a ultimilor ani: toţi cei cinci rectori ieşeni, la aceeaşi masă, ieri

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi şi-au celebrat împreună rădăcinile – faptul că se trag din Universitatea din Iaşi, UAIC fiind continuatoarea oficială a acesteia, a primului loc din România unde a fost înfiinţată o instituţie de învăţământ superior în 1860. Este pentru prima dată când cele două universităţi organizează o ceremonie comună, iar evenimentul de ieri a marcat şi o serie de premiere. Este pentru prima dată când toţi cei cinci rectori ai universităţilor de stat din Iaşi participă la un eveniment comun de la momentul deschiderii festive a anului universitar pe scena Teatrului Naţional, din 2018, la care a participat şi preşedintele României, Klaus Iohannis. 

Totodată, este primul eveniment comun al tuturor universităţilor de la începutul pandemiei, cu excepţia ceremoniilor de începere a anilor universitar, dar unde au fost prezenţi reprezentanţi ai conducerilor, dar nu rectorii. Şi, în ultimul rând, este o ceremonie care a transmis un puternic mesaj de unitate în mediul academic ieşean, caracterizat în ultimii ani mai degrabă prin dezbinare. Prof.dr. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, şi prof.dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, au avut poziţii echilibrate, militând pentru drepturile, istoria şi importanţa Iaşului universitar, în contextul în care există conflicte importante, finalizate cu acţiuni în instanţă, cu actuala conducerea a UAIC.

„Noi, cei de la marea universitate ieşeană, alcătuim o mare familie. Şi în acest an atipic, aşezat sub zodia unor pericole ştiute şi neştiute, noi, magiştri şi alumni, deopotrivă, trebuie să ne amintim de vorbele celui care a reformat şi a pus bazele învăţământului nostru modern, Spiru Haret: «Sistemul şcolar al unei ţări trebuie să fie oglinda fidelă a trebuinţelor, aspiraţiunilor şi a caracterului naţional al poporului care o locuieşte»“, a declarat Tudorel Toader la începutul discursului său. Şi rectorul UNAGE, prof.dr. Aurelian Bălăiţă, a făcut un apel la unitate academică, la păstrarea trecutului şi la recunoaşterea faţă de cei care au clădit Iaşul universitar de astăzi.

Privind în ansamblu universitatea, credem că cea mai dinamică dezvoltare s-a realizat în ultimele decenii, prin efortul rectorilor cărora le suntem profund recunoscători. Paginile bogatei istorii a primului centru universitar din România, înfiinţat acum 160 de ani, cuprind o serie de mari personalităţi care au contribuit şi contribuie substanţial la tezaurul cultural naţional şi internaţional. Fiind atenţi, activi şi ancoraţi la prezent, putem fi o punte firească între trecutul valoros de care ne mândrim şi viitorul pe care suntem responsabili să îl construim pentru generaţiile care vor urma”, a declarat prof.dr. Aurelian Bălăiţă. În perioada următoare vor mai fi realizate evenimente sub umbrela aniversării celor 160 de ani de la înfiinţare în colectivele ambelor universităţi. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii