Front anti-PSD

Premieră în politica ieşeană: opoziţia a organizat prima conferinţă de presă comună. Ce a anunţat?

marți, 23 aprilie 2019, 01:50
5 MIN
 Premieră în politica ieşeană: opoziţia a organizat prima conferinţă de presă comună. Ce a anunţat?

Liderii locali ai PNL şi PMP şi-au unit ieri vocile pentru a pune la zid bugetul judeţului pe anul în curs, pregătit de PSD cu o întârziere imensă. Un buget întârziat, ascuns, şi cu deficit mare, dacă nu chiar record, acuză aceştia. Liderii PNL şi PMP au contestat lipsa de transparenţă şi sumele propuse pentru cheltuieli şi investiţii. Pentru preşedintele CJ, totul este roz, mai puţin întârzierea publicării repartiţiilor bugetare.

Spre deosebire de Primărie, la Consiliul Judeţean, bugetul se împarte cu uşile închise. Este vorba de bugetul pe anul în curs, propus spre adoptare cu o neverosimilă întârziere, după ce s-a scurs deja o treime din 2019. Anul trecut, administraţia judeţeană avea bugetul adoptat încă pe 20 februarie. Pentru anul acesta, nepăsarea din rândul coaliţiei de guvernare de la sfârşitul lui 2018 şi concediul de 40 de zile al preşedintelui PSD au făcut ca bugetul României să rămână la urmă, fiind aprobat abia spre sfârşitul lunii februarie şi intrând în vigoare la mijlocul lunii martie.

Aceasta a fost una dintre remarcile făcute ieri, la prima conferinţă de presă comună a opoziţiei din CJ, respectiv PNL şi PMP. Totuşi, cea mai mare problemă nu e cea a întârzierii, ci a lipsei de transparenţă pe care o reproşează liderii locali ai celor două partide. Proiectul de hotărâre prin care urmează să fie adoptat bugetul era, şi ieri, inaccesibil publicului. Aşa cum am mai relatat, pe pagina de internet a Consiliului a fost publicat mai întâi anunţul prin care ieşenii erau invitaţi să lectureze proiectul şi să formuleze propuneri în termen de 13 zile. Dar o parte din proiect, respectiv anexele cu veniturile, cheltuielile şi propunerile de investiţii, a apărut abia după 10 zile, într-o vineri, iar luni a fost ultima zi pentru remiterea propunerilor. Prin urmare, nu s-a respectat termenul de dezbatere publică şi nici nu a fost publicat proiectul în momentul convocării consilierilor judeţeni, astfel că nu există un temei legal de a vota proiectul la şedinţa CJ de miercuri – a fost concluzia unanimă a participan­ţilor la conferinţa de presă de ieri.

„Cel mai trist e că bugetul iniţial a fost ascuns pe site-ul judeţului Iaşi, apărând la secţiunea «Noutăţi» abia pe 12 aprilie“, a spus Alin Aivănoaei, liderul aleşilor PMP din CJ. Or, dacă mai mult de un sfert din veniturile Consiliului reprezintă taxe şi impozite de la persoane fizice, cu atât mai mult ieşenii trebuie să ştie ce se va întâmpla cu aceşti bani, a adău­gat el. „Proiectul de buget trebuia publicat cu minim 30 de zile înainte“, a precizat deputatul Petru Movilă, prezent la briefing-ul de presă. El a menţionat în acest sens Legea 52/2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică, care prevede mai multe termene, pentru propuneri şi dezbateri publice. „Or, vedem foarte clar că procedura de adoptare a bugetului este total în afara legii“, a spus deputatul PMP. Colegul său de la PNL, Costel Alexe, a atras atenţia asupra „alocărilor foarte mari cu care se laudă Guvernul“, depăşite însă de obligarea comu­nităţilor de a prelua cheltuielile legate de asistenţă socială. Asta i-a băgat în colaps pe primari, indiferent din ce partid fac parte, a spus liberalul.

Creştere certă: deficitul

„Avem un buget cu un deficit mărit“, a fost constatarea formulată la conferinţa comună de presă. Romeo Vatră, liderul grupului liberal din CJ a spus că acest deficit este dublu faţă de cel de anul trecut, respectiv 170 de milioane, comparativ cu 90 de milioane de lei în 2018, şi este dat de volumul veniturilor, de 425 de milioane, depăşit de cel al cheltuielilor, aproximativ 600 de milioane de lei. Pentru Parcul Industrial de la Leţcani sunt prevăzuţi doar 30.000 de lei, comparativ cu 9 milioane, bugetul de anul trecut pentru acest obiectiv. „Avem un proiect de aprobare a unui masterplan şi a unui studiu de fezabilitate pentru dezvoltarea Aeroportului Iaşi. Nu înţelegem rostul lor, cât timp pe ambele variante de dezvoltare, de o parte şi de alta a pistei, există deja studii de fezabilitate, ba chiar şi un proiect tehnic pentru partea de est“, a remarcat Romeo Vatră. Prezenţa Ansamblului folcloric al judeţului la evenimentul de sâmbătă – alegerea conducerii filialei PSD în prezenţa lui Liviu Dragnea şi a altor pesedişti de frunte – a fost, şi ea, aspru taxată de cei doi reprezentanţi ai opoziţiei din CJ.

La conducerea CJ totul e acoperit cu acte, iar bugetul e mai darnic ca oricând

Câteva minute mai târziu, preşedintele CJ a replicat criticilor formulate de opoziţie. Maricel Popa a început cu Ansamblul folcloric, precizând că, „potrivit Hotărârii CJ 435/19 decembrie 2018, oricine poate să aibă contract de prestare servicii artistice cu Ansamblul folcloric al CJ“. El a prezentat contractele şi facturile încheiate de PSD pe 19 aprilie cu Ansamblul „Constantin Arvinte“, pentru 2000 de lei, respectiv cu Teatrul „Luceafărul“, pentru 1.500 de lei. Cât priveşte întârzierea afişării proiectului de buget, preşedintele Consiliului a arătat spre Direcţia Economică. Întrebat de faptul că nici pagina de internet a CJ nu a funcţionat în ultimele zile, Maricel Popa a răspuns că „nu e treaba noastră“, adăugând că a fost vorba de câteva ore şi că administratorul paginii este responsabil de funcţionarea ei. Totuşi, în ultimele zece zile, anumite secţiuni – precum listele de proiecte discutate în şedinţele CJ – au fost foarte greu accesibile.

Pe de altă parte, de la vârful CJ se vede un buget de „1.200 de miliarde“, de fapt 1,23 miliarde de lei. Cea mai mare parte a investiţiilor, respectiv 4/5 din suma de 254,6 milioane de lei, va merge la drumuri, de la Axa strategică Iaşi-Suceava (care va fi lansată la licitaţie pentru atribuirea contractului de execuţie), până la sectoarele de drum judeţean propuse spre modernizare. „Avem acum în proceduri 248 km de drum judeţean, lucrări în valoare totală de 378 de milioane de euro. E vorba de drumuri judeţene care se vor moderniza de la zero“, a spus Maricel Popa, adăugând că încă 100 km vor avea covor asfaltic prin lucrările de întreţinere. 

Comentarii