Premierul Ludovic Orban vine mâine la Iaşi. Ce va promite?

marți, 01 decembrie 2020, 02:50
2 MIN
 Premierul Ludovic Orban vine mâine la Iaşi. Ce va promite?

Şeful executivului va fi însoţit de doi importanţi miniştri, în contextul situaţiei neclare a finanţării autostrăzii A8: cel al Transporturilor şi cel al Fondurilor Europene. Aceştia vor participa la o dezbatere la Palatul Culturii. Liderul PNL Iaşi declara săptămâna trecută că în timpul vizitei vor fi anunţate câteva proiecte cu greutate pentru Iaşi.

 

Prim-ministrul Ludovic Orban, alături de doi miniştri, vor face mâine o vizită în judeţul Iaşi. Alături de Orban, vor ajunge la Iaşi ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş şi ministrul Transporturilor Lucian Bode. Cei trei vor veni în capitala Moldova după ce, anterior, vor inaugura lucrările la şoseaua de centură a Bacăului, respectiv primul tronson de autostradă din Moldova (16 km) al cărui traseu se suprapune cu autostrada A7 Ploieşti – Bacău – Paşcani – Siret.

Premierul va ajunge în a doua parte a zilei, iar date preliminare arată că acesta va participa la o dezbatere la Palatul Culturii, dar, anterior, va efectua şi o vizită în judeţ. Detaliile vizitei nu erau încă stabilite în cursul zilei de ieri, astăzi fiind aşteptat un anunţ în acest sens. Orban şi cei doi miniştri vin la Iaşi în contextul în care, recent, Guvernul a lansat în dezbatere publică Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), un plan finanţat la nivel naţional cu 30,4 miliarde euro din banii Uniunii Europene (granturi nerambursabile şi credite la dobânzi avantajoase).

Din aceşti bani, o circa o treime sunt dedicate proiectelor de infrastructură. În context, lansarea PNRR a provocat controverse la Iaşi: singurul proiect de infrastructură inclus în plan este un drum expres Leţcani Vest – Uricani – Cicoarei, o rută, de circa 15 km, care ar urma să fie o alternativă la drumul european E58 de intrare în municipiul Iaşi. Dintre cei 15 km de drum, circa 8 km se suprapun cu varianta de trafic uşor (Uricani – Cicoarei, cu legătura spre Dacia printr-un pod peste Bahlui) din proiectul variantei ocolitoare a Iaşului.

Drumul expres are o valoare estimată de 88 milioane euro. De asemenea, în PNRR sunt incluse toate sectoarele autostrăzii A7, aflate acum în fază de proiectare. Nu în ultimul rând, în PNRR ar urma să fie incluse, în urma presiunii societăţii civile, „capetele” sectorului montan al autostrăzii A8, respectiv circa 38 km de drum (Moţca – Târgu Neamţ şi legătura Târgu Mureş – autostrada A3). Preşedintele Consiliului Judeţean Costel Alexe declara săptămâna trecută că vor fi prezentate şi alte proiecte ale Iaşului care ar putea fi incluse în PNRR, un exemplu în acest sens fiind construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară pe raza comunei Miroslava. 

 

 

 

 

Comentarii