Premii pentru profesori, cercetători şi studenţi: cea mai veche universitate din România a sărbătorit 162 de ani de existenţă

joi, 27 octombrie 2022, 01:50
3 MIN

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) a celebrat miercuri, 26 octombrie, 162 de ani de la înfiinţarea primei instituţii de învăţământ superior din România. 

Ceremonia a avut loc de la ora 11.00 în Aula Magna „Mihai Eminescu” a universităţii ieşene şi a fost deschisă de către prof.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

„Misiunea academică a universităţii noastre poate să fie realizată doar prin asigurarea şi menţinerea necesarelor echilibre dintre diferitele ei componente de activitate referitoare la activitatea didactică şi de cercetare ştiinţifică, la calitatea vieţii studenţilor, la strategie, relaţii internaţionale, toate dimensiunile vieţii comunităţii noastre academice”, a spus acesta, în discursul său.

În continuare, rectorul a prezentat aspecte despre evoluţia cooperării academice internaţionale a UAIC, amintind faptul că primul acord de cooperare inter-instituţională a fost semnat în anul 1958 cu Universitatea Friedrich Schiller din Jena, Germania, în prezent UAIC având colaborări cu peste 650 de universităţi, institute de cercetare, academii din întreaga lume.

„La începutul anului 2000, universitatea avea un număr de 40 de acorduri de cooperare, majoritatea cu universităţi europene. În 2014, numărul acordurilor a crescut la 102. În prezent, numărul de acorduri de cooperare este de 161”, a spus prof.dr. Tudorel Toader. La eveniment a fost prezent şi Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi, fiind prezenţi şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, dar şi a Episcopiei Romano-Catolice. În sală a fost prezent şi prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Prof.dr. Ovidiu Gabriel Iancu, preşedintele Senatului UAIC, a evocat în discursul său personalităţile a doi profesori ai UAIC de la a căror naştere s-au împlinit sau se vor împlini în curând 100 de ani: Nicolae Gostar şi Vasile Neamţu. În continuarea evenimentului, prof.dr. Cătălin Turliuc, cercetător ştiinţific gr. I în cadrul Academiei Române, Filiala Iaşi, a susţinut conferinţa „Suveranii României şi Universitatea ieşeană – Fragmentarium istoric”.

„Întotdeauna a existat o dublă percepţie, învăţământul superior, universitatea este o instituţie care formează oameni pentru piaţa muncii sau este o instituţie dedicată formării de cetăţeni responsabili, generatoare de elite? Universitatea a fost mereu considerată fie ca un factor de consolidare a puterii statului, ori ca un pericol la adresa ordinii de stat, a conducerii statului în diverse momente ale istoriei. Istoria universităţii ieşene relevă faptul că până la războiul de întregire a neamului, universitatea a consolidat puterea, a avut un rol determinant în promovarea interesului naţional, al dezideratelor de emancipare în toate direcţiile”, a spus prof.dr. Cătălin Turliuc.

Au primit titlul de Professor Emeritus şase cadre didactice care au marcat istoria universităţii până în prezent: prof.dr. Alexandra Raluca Iordan – Facultatea de Chimie, prof. dr. Dumitru Stan – Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social – Politice, prof.dr. Alexandru Stancu – Facultatea de Fizică, prof.dr. Liviu Leontie – Facultatea de Fizică, prof.dr. Alexandru Florin Platon – Facultatea de Istorie, prof.dr. Carmen Mihaela Creţu – Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.

Evenimentul a continuat cu premierea tinerilor cercetători cu cele mai bune rezultate obţinute pe parcursul anului 2021, iar apoi Vlad Ioan Ciocârlan, student în anul al III-lea la Facultatea de Matematică, a fost desemnat câştigător al Bursei „Sfântul Dumitru”. 

Comentarii