Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”: s-au votat cele 5 volume din care se va alege marele câştigător

vineri, 22 aprilie 2022, 01:50
5 MIN
 Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”: s-au votat cele 5 volume din care se va alege marele câştigător

Aceasta este lista scurtă a finaliştilor celei de-a 19-a ediţii a Premiului Naţional de Proză "Ziarul de Iaşi" , o ediţie în care avem parteneri de prestigiu: compania "Stef Invest", partener principal, alături de partenerul instituţional, Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" Iaşi, şi partenerul tradiţional, compania „Antibiotice” SA.

Juriul Premiului Naţional de Proză "Ziarul de Iaşi" a votat lista scurtă a finaliştilor pentru marele premiu al celei de-a XIX-a ediţii. Astfel, dintr-o listă de zece autori, jurul a votat primele cinci cele mai bune cărţi de proză românească apărute în anul anterior. Reamintim faptul că, potrivit regulamentului, premiul se acordă o singură dată unui autor, prin urmare sunt nominalizaţi doar scriitorii care nu au primit acest premiu în cadrul ediţiilor anterioare.

Lista celor cinci autori

Juriul Premiului Naţional de Proză "Ziarul de Iaşi", format din scriitorii şi criticii Alexandru Călinescu, în calitate de preşedinte, alături de Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş, a hotărât ca pe lista scurtă să rămână:

  • Nichita Danilov, "Omul din eprubetă", Editura "Polirom"
  • Florin Lăzărescu, "Noaptea plec, noaptea mă-ntorc", Editura "Polirom"
  • Simona Antonescu, "În umbra ei", Editura "Polirom"
  • Raluca Nagy, "Teo de la 16 la 18", Editura "Nemira"
  • Oleg Serebrian, "Pe contrasens", Editura "Cartier"

Prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuţitaru, membru al juriului, a menţionat că decizia de a alege cele cinci titluri nu a fost una simplă pentru juriu, fiecare dintre autori având merite şi calităţi. "Ca în fiecare an, juriul a avut de selectat titluri de proză din interiorul unei producţii editoriale bogate şi variate. S-a făcut mai întâi lista de 10 volume, deja dată publicităţii cu ceva timp în urmă, iar acum, după deliberări, s-a ajuns la aşteptatul top 5, premergător actului ultim, cel de alegere a câştigătorului. Desemnarea acestor finalişti nu a fost deloc uşoară. Fiecare autor de pe listă are calităţi artistice incontestabile şi merită, fără îndoială, să primească premiul.

Totuşi, întrucât nu poate fi decât un singur învingător, juriul va trebui să caute, în arhitectura epică a cărţilor rămase în cursă, un cumul de virtuţi scriitoriceşti care să propulseze premiantul dincolo de linia de finish. O responsabilitate mare, desigur. Se află în competiţie trei prozatori consacraţi (Nichita Danilov, Simona Antonescu, Florin Lăzărescu) şi doi surprinzători autori (relativ) noi, deosebit de talentaţi (Oleg Serebrian şi Raluca Nagy). Greu de anticipat ce va prima în faza finală a jurizării: forţa alegorică (Danilov), remarcabilă artă a povestirii (Antonescu), vitalitatea epică debordantă (Lăzărescu), subtilitatea reconstrucţiei istoriei prin literatură (Serebrian) sau prospeţimea seducătoare a scriiturii (Nagy)? Vom vedea curând", a afirmat Codrin Liviu Cuţitaru, cadru didactic al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi.

Trei parteneri de excepţie ai ediţiei: „Stef Invest”, BCU Iaşi şi „Antibiotice” SA

Partenerul principal al ediţiei din acest an, „Stef Invest”, care activează în domeniul construcţiilor, s-a alăturat în acest an iniţiativei „Ziarului de Iaşi”, punctând importanţa pe care o are educaţia şi cultura. Răzvan Apălimăriţei, managerul general al companiei, a subliniat că sprijinirea acestui proiect a fost un gest natural, acest fel de demersuri fiind cele ajută la evoluţia societăţii în general.

"Suntem onoraţi şi bucuroşi că ne puteam alătura unui demers care sprijină talentul, excelenţa, calitatea, onestitatea şi verticalitatea, iar sprijinul Stef Invest, care operează după coordonate similare, a venit într-un mod natural. Chiar dacă activăm într-un domeniu în care ingineria şi ştiinţele exacte primează, suntem conştienţi că fără partea creatoare, fără inspiraţia scriitorilor şi fără aportul pe care îl aduc artele societăţii lumea ar fi mult mai gri, iar obiectele şi clădirile construite de ingineri şi-ar pierde din semnificaţie", a afirmat Răzvan Apălimăriţei.

Compania „Antibiotice”, partenerul tradiţional al evenimentului, este şi în acest an parte a demersului „Ziarului de Iaşi”. Directorul general al companiei, Ioan Nani, subliniază importanţa susţinerii mediului cultural, dar mai ales a creatorilor aflaţi la început de drum. "Suntem onoraţi să fim, încă de la debutul Premiului Naţional de Proză «Ziarul de Iaşi», un susţinător constant al acestei iniţiative de încurajare a scriitorilor români şi a literaturii de calitate. Şi în acest an vom da aripi unui scriitor aflat la început de drum, oferindu-i «Premiul pentru debut literar». Susţinerea tinerelor talente este o preocupare constantă în cadrul companiei noastre. «Antibiotice», un brand prietenos şi responsabil, are implementate o serie de proiecte, în parteneriate cu şcoli şi universităţi, adresate tinerilor, care îşi pot găsi în compania noastră un mod de a-şi începe parcursul profesional, de a-şi dezvolta abilităţi şi de a asimila cunoştinţe utile în profesia aleasă", a declarat Ioan Nani, director general "Antibiotice".

Partenerul instituţional din acest an este Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iaşi, directorul instituţiei, conf.dr. Ioan Milică, menţionând că, anul acesta, premiul se întoarce în casa scriitorilor şi a cărţilor, la bibliotecă. "Am sentimentul că, de fiecare dată când suntem gazdele, e ca şi cum premiul s-ar întoarce acasă pentru că profesorii care sunt în juriu au strânse legături cu biblioteca, autorii care vin sunt prezenţi cu scrierile lor în bibliotecă şi sunt încântat că vom fi încă o dată gazdele evenimentului", a punctat Ioan Milică, directorul BCU Iaşi.

Aproape două decenii de tradiţie

Anul trecut, câştigătoare a Premiului Naţional de Proză "Ziarul de Iaşi" a fost desemnată scriitoarea Ioana Pârvulescu, premiu acordat pentru volumul "Prevestirea", apărut la Editura "Humanitas" în 2020. Premiul pentru debut a fost acordat tinerei scriitoare Antonia Mihăilescu, pentru volumul "note din secolul kitsch", apărut la Editura "Tracus Arte".

Premiul Naţional de Proză "Ziarul de Iaşi" a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. 

Comentarii