Prețurile la pompă în Iași, 10 martie. Nu intrați în panică! Prețurile la combustibili nu ajung la 11 lei pe litru (UPDATE)

miercuri, 09 martie 2022, 18:46
6 MIN

Printre șoferii din Iași circulă un zvon că litrul de carburant va ajunge în scurt timp la prețul de 11 lei, dar prețurile de joi dimineață contrazic acest lucru.

UPDATE 10 martie, ora 8:00

Prețurile la pompele din benzinăriile ieșene au crescut foarte puțin față de miercuri seara când s-au format cozi kilometrice. Care au fost acestea, vedeți în îmaginea de mai jos:

UPDATE: S-a stârnit furia la benzinăria de pe Sfântul Andrei

O tânără a fost lovită în cap. Aflați amănunte de AICI.

UPDATE: Oamenii nu merg doar cu mașinile la benzinărie, ci și pe jos, cu bidoanele

UPDATE: Ministrul Energiei arată cu degetul spre MOL

"Dvs. (moderatorul – n. r.) nu puteţi să-i spuneţi numele (reţelei de benzinării – n. r.), dar eu nu pot să nu-i spun numele, chiar dacă dvs nu puteţi. Este vorba despre reţeaua MOL, pentru că de la această reţea, de la Beiuş, a plecat această informaţie, de 11 lei. Dacă ar fi fost mai atenţi, acest lucru nu s-ar fi întâmplat şi, probabil, de mâine controalele care vor fi demarate, aşa cum a spus şi prim ministrul, vor lămuri acest aspect şi ne vom lămuri de ce a început acest lucru. Această informaţie a fost rostogolită prin social media şi a ajuns la a crea panică în România într-un timp foarte scurt: cozi la benzinării, cum că de mâine preţurile vor fi de 10 şi 11 lei şi, mai mult, că vom rămâne şi fără stocuri de benzină şi motorină. A trebuit să infirmăm ferm acest lucru, să ieşim să spunem că este exclus ca România să rămână fără stocuri de benzină şi de motorină. Este exclus ca să asistăm la o explozie a preţurilor la benzină şi la motorină, în condiţiile în care preţul barilului a început să scadă. Până astăzi a scăzut cu 3 dolari", a afirmat Popescu.

UPDATE: Isteria a cuprins toată țara

UPDATE: Cozile nu se scurtează

În Podul de Piatră, la ora 21:30 era aproape 9 lei litrul de carburant. La Petrom în Păcurari, coada era până dincolo de pasaj spre gară, ajungând la stația de autobuz.

UPDATE: Creștere a prețului sub ochii șoferilor care așteptau să facă plinul

UPDATE: Mesajul lui Radu Burnete pe Facebook

"Oameni buni, sunt directorul celei mai mari confederații patronale din România. Producătorii de benzină sunt membrii noștri. NU O SĂ FIE MÂINE BENZINA 11 LEI. Vă spun asta cu toată responsabilitatea de care sunt capabil. Da, e război lângă noi. Da, e inflație. O să fie fluctuații. Da, mâine o să treacă puțin de 8 lei, poate va fi 8.10, dar nici vorbă de minciunile circulate iresponsabil. Vă rog, mergeți acasă.

Later edit: Nu vă mai luați după o poză de nu știu unde. Vedeți linkul de mai jos. Știți foarte bine că există benzinării mai scumpe, altele mai ieftine. Noi vorbim de prețul mediu în România. Dacă-mi arătați o poză cu 9 lei, e o benzinărie din mii. Eu vă spun că prețul mediu al combustibilului în România va fi mâine în jur de 8 lei. Și că există stocuri și că nu e niciun motiv să vă panicați. Și că în această perioadă de criză vor mai fi fluctuații, dar haideți să acționăm rațional.

Încă un later edit și gata: căutați pe internet și citiți despre ”self-fulfilling prophecy”. Wikipedia e suficient", a scris Burnete.

UPDATE: Premierul a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant

Guvernul nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

"Nu există motive reale pentru creşteri accelerate de preţuri in România. Ţara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă", a declarat Dan Cărbunaru.

UPDATE: Ministrul Energiei, Virgil Popescu spune că românii nu trebuie să stea la cozi

"România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI", a scris Virgil Popescu pe Facebook.

"Panica s-a creat pe fondul unor prețuri de la granița româno-ungară. Am văzut acel preț de 11 lei/litru de benzină nejustificat, iar în acest sens românii trebuie să știe că în țara vecină, în Ungaria, s-a pus un plafon pe prețul benzinei și motorinei, iar produsul a dispărut de pe piața vecină. Benzinăriile din Ungaria nu mai sunt deschise non-stop și astfel această situație a început să influențeze prețul la frontiera noastră, dar în benzinării independente. Deci la graniță este o excepție și nu vorbim de lipsă de benzină și motorină. De aceea fac apel la români să nu stea la coadă la benzinării pentru că avem combustibilul necesar și nu la prețul dat ca exemplu", a mai precizat ministrul pe Facebook.

UPDATE: Ministrul Energiei a spus intr-o interventie la Antena 3 ca majorarea preturilor afisate de unele benzinarii nu este justificata de conditiile de piata. El a dat asigurari ca exista stocuri de combustibili, iar producatorii nu au motive de cresterea preturilor in ritm rapid de pe o zi pe alta. El a spus ca la nivel international pretul barilului de petrol chiar a scazut. El a spus ca panica de acum a fost cauzata de compania MOL din Ungaria, care a crescut preturile pentru ca se confrunta cu un deficit in aprovizionare. In Ungaria pretul la combustibili a fost plafonat, MOL a ramas fara stocuri si a crescut pretul. Aceasta crestere, particulara MOL-ului, a fost la baza panicii create, sustine ministrul. El a mai spus ca celelalte lanturi de benzinarii nu vor creste in urmatoarele zile preturile in mod semnificativ. Tot el a mai spus ca se vor face controale la benzinariile care au operat cresterile foarte mari.

INFO

Astfel, ieșenii au luat cu asalt benzinăriile. De exemplu, la Petrom, în capăt Pacurari stau la coadă zeci de mașini, până aproape de OMV. Cei care ies sau întra în Kaufland Păcurari trebuie să roage șoferii care stau la coadă, să îi lase să intre sau să iasă în parcarea supermarketului. De asemenea, coada de la MOL Podu de Piatră se întinde pe tot Pasajul ACB, iar coada la Petrom Podu de Piatră ajunge până aproape de gară.

Cozi lungi s-au format si la benzinaria Mol Belvedere.

Cozile de la cele trei benzinării de la ieșirea din Iași, pe Păcurari, îngreunează traficul. Coada de mașini, neobișnuită la ora 20, se întinde pe toată strada, pe sensul dinspre centrul orașului. Nu e blocaj, dar se circulă cu viteză redusă.

Comentarii