Prima etapă de proiect pentru pasajul de la Leţcani va fi gata în mai 2024

vineri, 01 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Prima etapă de proiect pentru pasajul de la Leţcani va fi gata în mai 2024

Este vorba de studiul de fezabilitate pentru pasajul peste calea ferată Leţcani-Dorohoi

 

Chiar în ziua în care Ziarul de Iaşi a consemnat că „au îngheţat” proiectele pasajelor prevăzute pe DN 28, la intersecţia cu Centura Iaşi-Sud, respectiv la trecerea la nivel de la Leţcani, CNAIR a anunţat desemnarea câştigătorului licitaţiei pentru cel din urmă obiectiv. Astfel, firma ieşeană TQM Management – care de altfel a depus oferte în ambele proceduri de licitaţie – este cea care ar urma să realizeze studiul de fezabilitate pentru pasajul peste calea ferată la ieşirea din Leţcani spre Podu Iloaiei. Dacă în termen de zece zile de la anunţul făcut de CNAIR nu vor apărea contestaţii, va fi semnat şi contractul.

Pasajul de pe DN 28 care va traversa calea ferată Leţcani-Dorohoi are preţul cel mai mic din pachetul de studii care cuprinde în total şase astfel de documentaţii, respectiv 741,8 mii lei. Celelalte cinci pasaje se află pe raza Regionalei de drumuri naţionale Bucureşti şi au valori estimate între 1-1,2 milioane de lei. Finanţarea vine în egală măsură de la bugetul de stat şi de la un împrumut contractat la Banca Europeană de Investiţii.

Câştigătorul contractului va trebui să analizeze trei soluţii tehnice, nefiind exclusă cea a unui pasaj subteran. Termenul de finalizare a documentaţiilor este de 6 luni pentru SF şi două luni pentru Proiectul pentru autorizarea construcţiei. Aşadar, documentaţia va fi gata anul viitor.

Cât priveşte contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate a viitorului pasaj de la intersecţia Centurii Iaşi-Sud cu DN 28, acesta este singurul încă neatribuit din pachetul de şase asemenea proiecte scos la licitaţie. Odată încheiat contractul, câştigătorul va avea la dispoziţie şase luni pentru finalizarea documentaţiei. Altfel spus, şi în acest caz studiul de fezabilitate va fi gata abia la primăvară.

CITEȘTE ȘI: Centura de ocolire de la Podu Iloaiei: s-a semnat primul contract. Când vom scăpa de calvarul rutier de acolo?

Comentarii