Primăria a pierdut încă un proces deschis de ochii lumii împotriva unor dezvoltatori imobiliari

vineri, 16 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Primăria a pierdut încă un proces deschis de ochii lumii împotriva unor dezvoltatori imobiliari

Luna trecută, magistrații Tribunalului au respins ca tardivă acțiunea înaintată de municipalitate în cazul unui bloc construit în Moara de Vânt. Au procedat la fel acum, în cazul unei construcții făcute de omul de afaceri Gheorghe Cheșcu (FOTO) în Tătărași.

După descinderile făcute de procurorii DNA la Primărie la începutul acestui an, municipalitatea a demarat două acțiuni în instanță, cerând constatarea nulității certificatelor de edificare și a autorizațiilor de construire emise chiar de ea însăși pentru două imobile. Într-unul dintre cazuri, se autorizase construirea a două locuințe individuale în Moara de Vânt și se construise un bloc cu 18 apartamente. Acțiunea a fost respinsă de Tribunal. „Certificatul de atestare a edificării construcţiei a fost emis la data de 17.02.2020 şi nu mai poate fi revocat deoarece a intrat în circuitul civil ca efect al înscrierii dreptului de proprietate asupra imobilului, producând efecte juridice în alte ramuri ale dreptului. Acţiunea de faţă a fost introdusă la data de 17.03.2022, cu mult peste termenul de 1 an, situaţie în care se impune respingerea acţiunii ca fiind tardiv formulată”, au precizat judecătorii, care au respins acțiunea Primăriei după doar un termen de judecată.

A doua acțiune a municipalității a fost îndreptată împotriva SC Flux SRL, care obținuse în august 2020 autorizația de amplasare a unor module de tip container mobil pentru amenajarea unui showroom la intersecția dintre șoseaua Ciric și strada Aurel Vlaicu. Urbanistic, zona era dedicată construirii unui centru internațional de conferințe și constituirii unui pol pentru turismul de afaceri. În locul centrului de conferințe, Cheșcu a construit o spălătorie auto ce depășea suprafața autorizată, ocupând și spațiul verde. Cu toate acestea, Primăria a emis certificatul de atestare. Ca și în cazul Vixen, în martie municipalitatea a cerut anularea propriilor acte eliberate în favoarea lui Cheșcu. După chiar primul termen, instanța a rămas în pronunțare. A amânat însă decizia pentru că Flux SRL a invocat tardivitatea acțiunii. Atunci când această excepție a fost luată în discuție, magistrații nu au avut altceva de făcut decât să constate că și de această dată Primăria se trezise la spartul târgului. „Admite excepţia tardivităţii acţiunii, invocată de pârât. Respinge ca tardivă acţiunea formulată de reclamantul primarul municipiului Iași, în contradictoriu cu pârâtul SC Flux SRL”, au conchis magistrații Tribunalului. Municipalitatea mai are încă posibilitatea recursului.

Comentarii