Primăria nu a văzut şase etaje în plus la blocul lui Cheşcu. A obţinut însă sancţionarea drastică a unui ieşean care-şi reconstruia podul casei

miercuri, 08 martie 2023, 02:50
2 MIN
 Primăria nu a văzut şase etaje în plus la blocul lui Cheşcu. A obţinut însă sancţionarea drastică a unui ieşean care-şi reconstruia podul casei

Inspectorii Primăriei au împiedicat supraetajarea unei construcții din Tătărași. Dacă ei nu au văzut construirea unor etaje suplimentare ale unui bloc de la Flux, vigilența lor nu a putut fi înșelată de un ieșean care a vrut să-și amenajeze podul ca spațiu locuibil. În instanță, el a fost obligat să-și dărâme noul acoperiș.

În septembrie 2019, Cătălin E. a fost sancționat cu o amendă de 5.000 de lei pentru că dezafectase șarpanta casei sale de pe strada Eternitate și construise o supraetajare de un nivel a imobilului, fără autorizație de construire.

Ieșeanul a cotestat amenda în instanță, dar a pierdut. În paralel însă, el demarase și procedurile pentru intrarea în legalitate, în martie 2020 primind un certificat de urbanism pentru „reparații capitale acoperiș; transformare pod în spații utile”.

Ceritficatul fusese prelungit până în martie 2022, fără a fi însă depusă și cererea pentru emiterea autorizației de construire. În iunie anul trecut, Primăria a cerut în instanță demolarea construcției.

În fața magistraților Judecătoriei, Cătălin E. a precizat că imediat după momentul controlului apelase la serviciile unui arhitect, care depusese în numele lui cererea pentru certificatul de urbanism.

Arhitectul însă decedase, așa că restul procedurilor administrative nu mai fuseseră urmate. Cătălin E. le-a spus judecătorilor că demolarea noii construcții era inutilă, câtă vreme ea respecta indicatorii urbanistici ai zonei, deci putea fi autorizată.

Nu făcuse altceva decât să transforme podul casei într-un spațiu locuibil, volumetria construcției, înălțimea la cornișă și gradul de umbrire a proprietăților învecinate rămânând aceleași. Argumentele sale nu au fost însă acceptate de magistrați.

„Nu face obiectul prezentei analize dacă pârâtul ar putea obţine, în abstract, autorizaţie de construire pentru lucrările efectuate, acest aspect neavând legătură cu obiectul cererii de chemare în judecată. Obţinerea autorizaţiei de construire trebuie să fie anterioară momentului demarării lucrărilor de construire propriu-zise, astfel că faptul că o construcţie ar putea obţine autorizaţie de construire, chestiune analizată în abstract, nu poate constitui un motiv de respingere a prezentei cereri de chemare în judecată”, au spus aceștia.

Cum Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții fusese încălcată, magistrații Judecătoriei au dispus dezafectarea șarpantei și acoperișului, stabilind un termen de 90 de zile pentru ducerea la îndeplinire a dispoziției. Sentința a fost contestată de Cătălin E., dosarul intrând pe rolul Tribunalului. 

Comentarii