Primăria, oprită să dea bani pentru aparatele distruse de incendiul de la IBCV

vineri, 04 mai 2018, 01:57
3 MIN
 Primăria, oprită să dea bani pentru aparatele distruse de incendiul de la IBCV

Finanţarea va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii. Municipalitatea va repara clădirea.

Primăria va efectua lucrări de re­paraţii la clădirea Spitalului „C.I. Parhon“, în timp ce Ministerul Să­nătăţii va asigura aparatura şi echipamentele medicale. Cel puţin aşa a susţinut ieri primarul Mihai Chirica, adăugând că este un „parteneriat re­zonabil“. Clădirea, în care la ultimele etaje funcţionează şi Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV), a fost grav afectată de un incendiu în luna martie.

„Va urma demararea unei hotărâri de guvern în vederea asi­gurării 100% pentru echipamentele distruse atât pentru Parhon, cât şi pentru IBCV şi (Ministerul Să­nătăţii, n.r.) va încerca să contribuie alături de noi la punerea în siguranţă a clădirii“, a declarat Mihai Chirica.

Primăria a emis săptămâna trecută, în regim de urgenţă, o auto­rizaţie de construire pentru punerea în siguranţă şi reparaţii a clădirii unităţii spitaliceşti. Autorizaţia este eliberată pe întregul imobil, iar beneficiarul este Spitalul „C.I. Parhon“ întrucât această unitate are în admi­nistrare clădirea, în timp ce IBCV are o „relaţie de comodat“, după cum s-a exprimat primarul Mihai Chirica. Potrivit edilului, municipalitatea a început demersurile şi pentru întoc­mirea expertizei tehnice.

„Avem o parte din fonduri asigurată din bu­getul anului în curs pentru Spitalul Parhon, o sumă care vine în completarea programului de modernizare pentru acea clădire. Avem terminate şi evaluările de către firma de asigurări. (…) În funcţie de expertiză, vom da drumul şi la finanţare efectivă pentru a şti ce plătim“, a mai spus primarul Chirica.

Finanţarea unui echipament medical, blocată

În schimb, primarul Chirica a vorbit şi despre imposibilitatea municipalităţii de a finanţa reparaţia unui echipament medical al IBCV întrucât autorităţile centrale nu se pot pune de acord dacă Primăria poate acorda fonduri unei unităţi spitaliceşti care nu este în subordinea sa. Edilul a precizat că a avut răspunsuri favorabile de la Ministerul Finanţelor Pu­blice (MFP) şi Ministerul Sănătăţii, dar Ministerul Dezvoltării a avizat negativ deşi toate cele trei autorităţi au citat aceleaşi prevederi legale (legea sănătăţii). Este vorba despre o sumă de aproape 700.000 lei pe care Primăria a prevăzut-o din bugetul local.

„O suspiciune asupra cuiva care ar fi planat în momentul în care se făcea achiziţia pentru schim­barea acelui dispozitiv de la acel echipament de investigaţie, de unde se stârnea un dosar penal, în care procurorul punea o întrebare la MFP sau la Ministerul Dezvol­tării, puteai să ajungi de la plus la minus infinit ca şi co-participant la o infracţiune pentru care tu nu erai vinovat“, a spus Mihai Chirica.

El a adăugat că astfel de situaţii survin în urma „ambiguităţilor legislative“ şi faptului că foarte multe acte normative au prevederi ce sunt interpretabile.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii