Primăria vrea să scape de povara serviciului de încălzire a locuinţelor. Proiect de concesionare pus în dezbatere publică

sâmbătă, 09 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Primăria vrea să scape de povara serviciului de încălzire a locuinţelor. Proiect de concesionare pus în dezbatere publică

La trei ani după despărţirea de Veolia, Consiliul Local va lua în discuţie concesionarea serviciului de alimentare a oraşului cu energie termică. Un proiect de hotărâre pregătit în acest sens a fost afişat pe pagina de internet a Primăriei Iaşi. Amintim că Veolia Energie Iaşi a renunţat la contractul pe care îl avea încheiat în 2012 pe o perioadă de 20 de ani, motivând pierderile mari înregistrate.

Dacă, la începutul perioadei, sistemul de termoficare funcţiona cu 1.200 de angajaţi şi alimenta 45 de mii de apartamente, în 2021 numărul locuinţelor racordate era la jumătate, iar cel al angajaţilor scăzuse de aproape patru ori, la 350. După retragerea Veolia, serviciul a fost luat de una din societăţile administraţiei locale, Termo-Service. Cheltuielile foarte mari au determinat în cele din urmă începerea pregătirii documentaţiei pentru delegarea prin concesiune a acestui serviciu de utilitate publică. Proiectul de hotărâre arată că numărul apartamentelor branşate la sistemul comunitar de încălzire nu s-a modificat în ultimii trei ani (22,7 mii). La aceastea se adaugă 176 de agenţi economici şi 132 de instituţii publice (şcoli, spitale, clădiri ale universităţilor).

Propunerea aminteşte de asemenea că sistemul de alimentare cu energie termică a oraşului se bazează pe producţia CET I (care funcţionează pe gaz şi combustibil lichid uşor) şi CET II (cărbune, respectiv huilă, şi păcură). Sistemul de transport este alcătuit din cinci magistrale cu o lungime totală de peste 96 km. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică a beneficiat de investiţii de 10 milioane de euro în echipamente şi de 100 de milioane în modernizarea reţelelor principale şi secundare de furnizare a agentului termic.

Un eventual contract încheiat după scoaterea la licitaţie a concesionării acestui serviciu va viza o perioadă de 10 ani, care va putea fi prelungită, se mai arată în proiectul de hotărâre. Propunerea nu menţionează nicio estimare a redevenţei sau a tarifelor pe care câştigătorul licitaţiei le va avea de plătit, respectiv de stabilit pentru acest furnizarea acestui serviciu. 

Comentarii