Primul atelier floral sustenabil, creat cu fonduri europene, deschis în Iaşi. Peisagiştii: doi absolvenţi ai Universităţii de Ştiinţele Vieţii

miercuri, 01 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Primul atelier floral sustenabil, creat cu fonduri europene, deschis în Iaşi. Peisagiştii: doi absolvenţi ai Universităţii de Ştiinţele Vieţii

Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu” de la Brad a anunţat că doi absolvenţi ai acesteia, Iosif şi Cristina Păduraru, care au studii de licenţă şi masterat în Peisagistică, au obţinut fonduri europene pentru a înfiinţa primul atelier floral sustenabil din zona Moldovei. Acesta presupune utilizarea unui burete floral din rocă bazaltică naturală, evitarea ambalajelor, dar şi colaborarea cu producătorii şi cultivatori locali.

 

„Ne-am integrat în breasla inginerilor peisagişti din Iaşi încă de la finalizarea celor patru ani de facultate lucrând la o firma de design peisagistic unde ne ocupam de proiectare 3D prin care redam spaţiilor nefuncţionale noi însuşiri practice şi un design estetic plăcut. Visul unui business în lumea florilor a luat naştere, recunosc, în inima soţiei”, a declarat Iosif Păduraru.

Conform reprezentanţilor USV Iaşi, statisticile realizate la nivel mondial arată că în industria floriculturii sunt folosite anual aproximativ 100.000 de tone de plastic, din care doar aproximativ 30 de tone sunt reciclate.

„Optăm mereu pentru practici cât mai ecologice care să permită dezvoltarea continuă a afacerii pe termen lung fără a afecta resursele sau mediul. Astfel, încercăm să diminuam pe cât posibil deşeurile, reutilizăm ambalajele în care florile sunt distribuite, materialele cu care lucrăm sunt eco-friendly, bazate pe hârtie, sârmă sau textile. La Everbloom folosim un tip de burete floral realizat din roca bazaltica naturală care are o multitudine de beneficii, cum ar fi absorbţia rapidă a apei, oferă un pH optim florilor şi implicit o durată de viaţă mai lungă a aranjamentelor, dar cea mai importantă caracteristică este faptul că se poate reutiliza drept substrat, fie pentru cultivarea seminţelor sau butaşilor, fie ca o completare la solul din ghivecele cu plante de interior”, a exemplificat Cristina Păduraru.

Printre practicile sustenabile folosite cei doi mai întrebuinţează sârma pentru stabilizarea florilor în vasele cu apă, colaborarea cu meşterii populari pentru achiziţionarea vaselor de lut realizate manual în zona Bucovinei, vase speciale care oferă umiditatea optimă plantelor la ghiveci reducând consumul de apă.

„Din echipa noastră fac parte persoane care înţeleg tainele plantelor de interior şi frumuseţea florilor tăiate, care au cunoştinţe despre nevoile fiziologice şi climatice, care cunosc genurile şi soiurile de plante sau flori, dar mai presus de toate, iubesc plantele. Everbloom Sustainable Floral Design este locul unde puteţi găsi aranjamente şi creaţii florale realizate cu drag şi pasiune şi totodată responsabil. Ne dorim ca oamenii să nu plece la fel cum au venit, după o vizita în florăria noastră, ci să-i molipsim cu grija noastră pentru flori şi mediu”, a mai spus Cristina Păduraru.

Comentarii