Primul secretar de stat ieşean numit în Guvernul Ciucă şi-a intrat în pâine

joi, 06 ianuarie 2022, 02:58
3 MIN
 Primul secretar de stat ieşean numit în Guvernul Ciucă şi-a intrat în pâine

Bogdan Balanişcu a schimbat Consiliul Local cu Ministerul Mediului. La Transporturi a fost numit un băcăuan care pune pe primul plan autostrada A13. Săptămâna viitoare vor apărea în Executiv şi secretarii de stat liberali.

Primul secretar de stat ieşean din Guvernul Ciucă şi-a luat ieri funcţia în primire la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Decizia de numire a lui Bogdan Balanişcu apăruse cu o zi înainte în Monitorul Oficial.

La mijlocul lunii trecute, Comitetul Executiv Judeţean al PSD l-a propus pe Bogdan Balanişcu pentru această funcţie guvernamentală. Până acum, el a condus grupul PSD din Consiliul Local Iaşi. Numele lui a fost menţionat ca posibil viitor viceprimar, în cazul în care alianţa de guvernare PSD-PNL s-ar concretiza şi la nivel local. E de notorietate însă faptul că primarul Mihai Chirica nu ar fi acceptat această nominalizare din partea PSD, preferându-l pe Cezar Baciu – consilierul trecut cu arme şi bagaje de la USR în tabăra acum majoritară din CL –, incomparabil mai uşor de controlat.

Conform ordinii de pe lista candidaţilor PSD la alegerile din septembrie 2020, în locul lui Bogdan Balanişcu va veni în Consiliul Local Mihai Gavril. Şefia grupului consilierilor PSD va fi preluată de Bogdan Crucianu.

Aşa cum am relatat, Bogdan Balanişcu a mai făcut parte din aparatul administraţiei centrale. În Ministerul Transporturilor a fost consilier al ministrului, apoi, până la începutul anului 2019, secretar de stat.

De data asta, la Transporturi a fost numit secretar de stat un băcăuan care s-a grăbit să anunţe că prioritatea lui va fi realizarea Autostrăzii A13, spre Braşov. Constantin Gabriel Bunduc (40 de ani) a condus din 2013 Direcţia Dezvoltare Durabilă şi Managementul Proiectelor la CJ Bacău când preşedinte era liderul local al PSD Dragoş Benea, iar din 2016 s-a ocupat de accesarea fondurilor structurale şi de coeziune la Aeroportul „George Enescu”.

Încă înainte să devină aghiotantul lui Sorin Grindeanu, Bunduc declara că „Autostrada A13 Bacău-Braşov este singura fezabilă pentru trecerea Carpaţilor”. Mai mult, „cred că A13 e prima care poate fi finanţată din fonduri europene”, afirma el pentru Ziarul de Bacău.

Declaraţiile sale sunt în contradicţie cu priorităţile de extindere/ modernizare ale reţelei de transport rutiere din UE. Pentru Comisia Europeană, în partea de est a României A7 şi A8 rămân prioritare, incluse în reţeaua principală (TEN-T Core), cu termen de finalizare 2030, în vreme ce A13 apare în continuare în reţeaua extinsă (TEN-T Comprehensive), cu orizont de realizare anul 2040.

Tot la Transporturi, PSD a mai numit un secretar de stat, susţinut de organizaţia din Buzău a lui Marcel Ciolacu, potrivit ziarului „Adevărul”. Bogdan Mîndrescu a fost, pe rând, consultant al directorului SRTV, consultant al unei firme chineze în România, director de cabinet al ministrului Răzvan Cuc, şef al Companiei Aeroporturi Bucureşti – de unde a trebuit să demisioneze la începutul anului 2018 în urma neregulilor găsite de Corpul de Control al premierului, imediat după înlocuirea prim-ministrului Mihai Tudose cu Viorica Dăncilă. De la CAB, Mîndrescu a ajuns la Compania Naţională pentru Administrarea Porturilor Maritime, de unde l-a „pescuit” la sfârşitul anului 2019 ministrul de atunci al Fondurilor Europene, liberalul Marcel Boloş, care l-a angajat consilier.

La rândul lor, liberalii urmează să-şi desemneze secretarii de stat săptămâna viitoare. PNL Iaşi încă nu s-a resemnat cu pierderea Prefecturii şi solicită trei posturi de secretar de stat. Potrivit unei liste alcătuite la sfârşitul anului trecut de Biroul Permanent Judeţean, favoriţi ar fi Liviu Bulgaru, la Ministerul Agriculturii, Lucian Rusu, la Energie, şi Liviu Brătescu, în continuare la Ministerul Culturii. Nu este exclus ca, în locul ultimilor doi, să-l vedem pe Alin Andrieş, acum consilier local, la Finanţe.

VEDEŢI ŞI:

A13, Bacău-Brașov, își instalează om în Guvern, un adversar al A8 – AICI

FOTO Întâlnirea cu autostrada s-a terminat “ca-n tren”. Trebuie să punem presiune pe Guvern – AICI

ALERTA: Guvernul “buşeşte” dur Autostrada Unirii. Zece ani in plus, puşi din pix! – AICI

Comentarii