Problemele de furnizare a apei au băgat în şedinţă şefii judeţului. Consumuri record la Iaşi. 17 comune au mari probleme

Consumul mare de apă din reţea a determinat introducerea restricţiilor şi în localităţi din jurul municipiului Iaşi.

marți, 05 iulie 2022, 20:56
2 MIN
 Problemele de furnizare a apei au băgat în şedinţă şefii judeţului. Consumuri record la Iaşi. 17 comune au mari probleme

O întâlnire de urgenţă ţinută marţi la Prefectură a luat în discuţie situaţia alimentării cu apă. Pe fondul secetei şi al creşterii consumului, prefectul Bogdan Cojocaru a trecut în revistă situaţia din judeţ, unde, până marţi, mai multe localităţi din 17 comune aveau impuse restricţii la furnizarea apei potabile. De altfel, pe parcursul zilei de marţi, locuinţele de pe mai multe străzi din municipiul Iaşi nu avea apă – dar asta din cauza unor avarii.

La întâlnirea de la Casa Pătrată au participat reprezentanţii ApaVital, ai Consiliului Judeţean, Apele Române, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Direcţia pentru Agricultură. „Prioritatea noastră trebuie să fie asigurarea apei către populaţie, mai ales în condiţii de temperature ridicate. Este şi o situaţie de sănătate publică”, a spus prefectul.

Dacă, până acum, cel mai strict program era aplicat în satul Stroieşti (Todireşti), ai cărui locuitori au apă doar două ore pe zi, între 8 şi 10 dimineaţa, situaţia a devenit mai complicată la Bivolari. Sursa de apă este în judeţul Botoşani şi operatorul din judeţul vecin a comunicat ca poate livra apă doar din două în două zile, a menţionat Bogdan Cojocaru.

Porumbeii din Iasi abia gasesc apa sa-si potoleasca setea

Potrivit ApaVital, în aceste zile s-au înregistrat consumuri record de apă. Astfel, pe Zona Metropolitană, faţă de un consum de 90.000 mc pe zi, s-a ajuns şi la 113.000 mc. La Bârnova, de la 800 mc pe zi, luni s-a înregistrat un consum de 1.900 mc. În orele de vârf, consumul pe zona Bârnova a crescut de patru ori. Cei de la ApaVital au dat şi câteva exemple în care cetăţeni îşi umpleau piscinele, udau gazonul şi gradina.

Totuşi, în zonele urbane nu sunt probleme deocamdată. „Facem un apel la un consum responsabil până se refac rezervele de apă. Ele pot să apară punctual, în special în zona de nord-est a judeţului”, a mai spus prefectul.

Iaşul se află sub avertizare de cod galben de furtuni până miercuri seară. Însă precipitaţii sunt aşteptate în noaptea de miercuri spre joi. Temperatura maximă de 35 de grade prognozată pentru miercuri va fi urmată de una de doar 25 de grade, joi. 

Cititi si: Restricţii severe la apă rece. ApaVital închide robinetul în zeci de localităţi din judeţ. Cum va fi la Iaşi?

 

Comentarii