Proces între fiu şi bancă, după moartea fostului şef al Direcţiei Agricole Iaşi. Judecătorii, uimiţi de speţă!

sâmbătă, 06 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 Proces între fiu şi bancă, după moartea fostului şef al Direcţiei Agricole Iaşi. Judecătorii, uimiţi de speţă!

Un ieşean a trebuit să apeleze la instanţă pentru a obţine un extras de cont al tatălui său, decedat. Banca a reinventat limba română şi a rescris legile, stabilind că nu poate comunica decât mişcările în cont făcute după moartea proprietarului. Judecătorii numai nu s-au crucit.

 

Fost şef al Direcţiei Agricole în perioada 2001-2005, Spiridon Plumbu a decedat în octombrie 2022. În calitate de unic moştenitor, fiul acestuia, Sergiu Plumbu, a cerut Băncii Transilvania un extras de cont actualizat până la decesul titularului. Cererea a fost respinsă, motivul invocat de bancă fiind că extrasul de cont conţinea informaţii de natura secretului bancar. Modul în care Spiridon Plumbu îşi gestionase banii din cont nu putea fi dezvăluit urmaşilor. Dacă moştenitorul dorea, putea primi un extras de cont conţinând operaţiunile efectuate doar după data decesului.

Problema a ajuns în analiza magistraţilor Judecătoriei ieşene, chemaţi să decidă cât are dreptul să cunoască fiul din afacerile tatălui. Conform legii, informaţiile de natura secretului bancar „pot fi furnizate la solicitarea titularului de cont sau a moştenitorilor acestuia”. Legea stabileşte motivele şi situaţiile în care pot fi cerute atfel de informaţii, printre care şi procedura succesorală. „Reclamantul a făcut dovada calităţii de moştenitor al titularului contului, iar dispoziţiile legale prevăd posibilitatea moştenitorilor de a obţine informaţii de natura secretului bancar, fără ca legiuitorul să distingă între informaţiile din timpul vieţii titularului contului şi informaţiile ulterioare decesului titularului. Susţinerile pârâtei prin care arată că dispoziţiile legale prevăd dreptul moştenitorilor de a obţine doar informaţiile ulterioare decesului sunt neîntemeiate, întrucât norma juridică nu distinge în acest sens, astfel încât nici interpretul nu trebuie să distingă”, au spus judecătorii.

Aceştia au dispus obligarea Băncii Transilvania la eliberarea extrasului de cont solicitat. Decizia mai trebuie însă confirmată de Tribunal, în faţa căruia banca a înaintat apel. 

Comentarii