Procesul Aeroportului cu fostul director demis de PSD: lovitură surpriză

vineri, 20 mai 2022, 01:58
3 MIN
 Procesul Aeroportului cu fostul director demis de PSD: lovitură surpriză

Aeroportul a câştigat procesul cu fostul său director. Demis de fosta conducere social-democrată a Consiliului Judeţean, Alexandru Anghel a cerut instanţei să se constate că mandatul îi fusese revocat abuziv. A fost nevoie de trei instanţe, cu sentinţe contradictorii, pentru ca justiţia să ajungă la un verdict. Miza procesului nu este însă reprezentată doar de apărarea onoarei, ci şi de poziţia actuală a lui Anghel în cadrul Autorităţii Aeronautice Civile din Bucureşti.

Fost director tehnic al Aeroportului, Alexandru Anghel a fost numit în octombrie 2017 director interimar pentru un mandat de patru luni, până la finalizarea selecţiei şi numirii unui nou director general. În ianuarie 2018, cu doar o lună înainte de expirarea normală a mandatului, Consiliul de Administraţie a decis revocarea acestuia, pe motiv că Anghel nu ar fi respectat hotărârile CA, regulamentele regiei şi legislaţia în vigoare. Decizia a fost atacată în faţa Judecătoriei de către Anghel, care a apreciat că revocarea fusese făcută fără justă cauză. El a cerut şi plata a aproximativ 12.000 de lei reprezentând indemnizaţii, daune interese şi prime. Conform contractului de mandat, Anghel putea fi demis doar în cazul unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru delapidare şi gestiune frauduloasă sau al nerespectării legislaţiei în vigoare ori a hotărârilor CA. Or, susţinea Anghel, nu i se reproşase nicio încălcare a legii, iar motivele invocate în hotărârea de demitere erau vagi şi abstracte, nefiind clar care au fost concret abaterile sale.

Prima instanţă i-a dat dreptate

Judecătoria i-a dat dreptate, iar noua conducere a Aeroportului a făcut apel. Magistraţii Tribunalului au văzut lucrurile altfel decât cei ai instanţei inferioare. Pe 7 decembrie 2017, CA îi stabilise directorului interimar o serie de obiective, printre care demararea procedurii de actualizare a proiectului tehnic de modernizare, actualizarea studiului de fezabilitate privind creşterea capacităţii de operare a pisei, întocmirea documentaţiei necesare investiţiilor prevăzute la clădirea fostei Aviaţii Utilitare sau elaborarea planului de achiziţii pe 2018 „cu cumpletarea tuturor rubricilor din tabele, cu prioritizarea elementelor din listele de investiţii şi listele produselor/serviciilor/lucrărilor consemnate”. Termenele impuse pentru redactarea diverselor documente era cuprins între 5 zile şi două săptămâni.

„Reclamantul nu a dovedit îndeplinirea la termenele stipulate a sarcinilor dispuse prin această hotărâre, în vederea intocmirii planului de achiziţii pe anul 2018, ci s-a rezumat la a invoca îndeplinirea indicatorilor de performanţă stabiliţi prin contractul de mandat, ignorând prevederile contractuale ce îl obligau, distinct de acestea, şi la aducerea la îndeplinire a hotărârilor adoptate de Consiliul de administraţie”, au reţinut judecătorii.

Aceştia au decis admiterea apelului declarat de Aeroport, apreciind că revocarea mandatului de director interimar a lui Anghel fusese justificată. Sentinţa Tribunalului a fost consfinţită ieri de Curtea de Apel, care a respins recursul declarat de Anghel.

Este sau nu o problemă?

Fostul director al Aeroportului îndeplineşte acum funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Autorităţii Aeronautice Civile de la Bucureşti. În această perioadă se află în desfăşurare selectarea viitorilor membri ai CA. Printre condiţiile de participare se află şi aceea ca cel interesat să nu fi fost „destituit dintr-o funcţie din cadrul unor instituţii publice în ultimii 7 ani sau al unor întreprinderi cu capital majoritar de stat pentru motive imputabile în ultimii 2 ani”.

Aeroportul nu este nici instituţie publică, nici întreprindere, ci regie autonomă. Conform aprecierii lui Anghel, candidatura sa nu ar fi pusă în pericol. „Aeroportul este regie, deci practic o întreprindere de stat, deci se aplică termenul de 2 ani. Pe de altă parte, vorbim de motive imputabile, adică de existenţa unui prejudiciu. Nimeni nu mi-a imputat aşa ceva. Dacă aş fi furat bani de la Aeroport, dacă aş fi produs vreo pagubă, trebuia să fiu dat în judecată pentru recuperarea prejudiciului. Or, nimeni nu m-a dat în judecată şi nici nu ar fi avut de ce. Dimpotrivă, eu i-am dat în judecată”, a explicat Anghel.

Comentarii