Procurorii au prins fermieri care au luat subvenţii cu acte măsluite

luni, 11 ianuarie 2021, 02:56
1 MIN
 Procurorii au prins fermieri care au luat subvenţii cu acte măsluite

Procurorii DNA ieşeni au reuşit să prindă cu ocaua mică o femeie care încasase nemeritat câteva sute de lei ca subvenţii agricole.

În 2016, aceasta depusese la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură mai multe documente, care atestau complet fals că ar deţine o suprafaţă de 2,04 ha şi mai multe animale. În baza documentelor respective, femeia încasase fonduri nerambursabile în valoare de 1.447 lei. Pe parcursul cercetărilor, femeia şi-a recunoscut fapta şi a restituit integral prejudiciul constatat. Ca urmare, procurorii DNA au propus o pedeapsă de 1 an şi 4 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de doi ani. Decizia acestora urmează să fie supusă spre aprobare magistraţilor Tribunalului.

Un prejudiciu mult mai însemnat a fost constatat în cazul unei asociaţii de crescători de animale din Balş. Conform rechizitoriului, asociaţia „Eco-Prod“ Balş ar fi solicitat şi obţinut pe nedrept de la APIA, în baza unor documente şi declaraţii false, inexact sau incomplete, subvenţii în valoare de 1,06 milioane de lei, pe parcursul perioadei 2010-2014. Cea mai mare parte a sumei, respectiv 908.000 lei este imputată de procurori în solidar asociaţiei şi preşedintelui Vasile Golduţ, fiind dispus sechestrul asiguratoriu asupra averii acestuia. Dosarul a fost trimis spre judecare tot la Tribunal.

Comentarii