Procurorii au renunţat la un caz de fraudă cu cardul pentru că nu reuşesc sa prindă făptaşul

sâmbătă, 18 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Procurorii au renunţat la un caz de fraudă cu cardul pentru că nu reuşesc sa prindă făptaşul

Un ieșean a reclamat faptul că cineva a efectuat fără drept plăți de pe cardul său emis de Banca Transilvania. După mai bine de un an de anchetă, cauza a fost clasată, pentru că anchetatorii nu știau ce să facă pentru a găsi făptașii.

În primăvara anului trecut, C.C.C. a constatat că prin folosirea datelor cardului său au fost făcute două tranzacții, în valoare de 9,85 euro, respectiv 18,70 dolari. Prima tranzacție era o plată către căile ferate franceze, iar cealaltă, către un site britanic specializat pe comercializarea de haine. După trei zile, ieșeanul a depus o plângere penală prin care sesiza faptul. Era interesat doar de găsirea făptașilor, așa că a menționat că nu intenționează să se constituie parte civilă în cadrul viitorului proces penal.

După un an, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal au înaintat dosarul în instanță, dar nu acuzând pe cineva pentru acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, ori vreo altă astfel de infracțiune, ci pentru a anunța renunțarea la urmărirea penală, întrucât nu reușiseră să identifice autorul faptei.

Procurorii au invocat faptul că pedeapsa pe care ar fi putut să o primească autorul era mai mică de 7 ani, suma sustrasă din contul lui C.C.C. era prea mică pentru a justifica cheltuielile implicate de desfășurarea procesului penal, ca și faptul că „nu se întrevăd activități de urmărire penală care să conducă la identificarea autorilor infracțiunii”. Motivele invocate de procurori se regăsesc printre cele pentru care Codul de Procedură Penală acceptă renunțarea la urmărirea penală. Ca urmare, decizia luată joi de magistrații Tribunalului a fost de aprobare a deciziei Parchetului. C.C.C. a rămas cu paguba.

Comentarii