Procurorii încep urmărirea penală în cazul filmului ascuns după tragedia Colectiv

marți, 29 octombrie 2019, 18:54
1 MIN
 Procurorii încep urmărirea penală în cazul filmului ascuns după tragedia Colectiv

După preluarea dosarului Colectiv 2, Parchetul Militar începe urmărirea penală in rem pentru sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri după ce filmarea intervenţiei, publicată de Libertatea, a fost ascunsă de pompierii de la IGSU. În dosar se fac verificări, tot in rem şi pentru profanare de cadavre sau morminte după ce Orlando Şchiopu, şeful ISU Bucureşti, a fost înregistrat când înjura morţii de la Colectiv.

Procurorii de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar au început miercuri, 29 octombrie, urmărirea penală in rem, adică doar cu privire la fapte pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, după vizionarea imaginilor video publicate de Libertatea, privind intervenţia pompierilor la incendiul de la Colectiv din 30 octombrie 2015.

La aproape patru ani de la incendiul din Colectiv, ziarul Libertatea a publicat joi o filmare realizată de subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU ajuns la locul tragediei. Potrivit publicației, filmul, care arată dezorganizare, nervi și improvizații, nu a fost predat procurorilor care anchetează cazul și nici Corpului de control al premierului Dacian Cioloș, care a făcut un raport.

Şeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) a declarat, referindu-se la imaginile de la intervenţia din Colectiv făcute publice pentru prima oară de Libertatea, că acestea nu au fost prezentate autorităţilor şi anchetatorilor pentru că nu au fost cerute ”în mod punctual”.

La rândul său, Raed Arafat a transmis joi seară, pe Facebook, că nu va vorbi despre noile imagini cu incendiul de la Colectiv, publicate de jurnaliștii Libertatea, decât după ce vor trece alegerile prezidențiale și comemorarea tragediei din urmă cu patru ani pentru că ieșirile sale publice ar fi ”un element perturbator”.

 

Comentarii