De Business

Punem punctul pe știi

Producătorii locali atrag atenţia în privinţa extinderii supermarketurilor

marți, 26 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Producătorii locali atrag atenţia în privinţa extinderii supermarketurilor

Producătorii şi distribuitorii locali s-au întâlnit în cursul zilei de ieri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale pentru a discuta problemele cu care se confruntă şi să tragă un semnal de alarmă cu privire efectele extinderii supermarketurilor în zonele urbane. Evenimentul, organizat de către Asociaţia magazinelor de proximitate „La Băcănie”, s-a desfăşurat la Palatul Culturii, în sala Ştefan Procopiu, de la ora 16.00. 

La această întâlnire au participat, alături de producători şi distribuitori, şi primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, dar şi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Iaşi şi ai Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Iaşi. Reprezentanţii micilor comercianţi au vorbit, în principal, despre nevoia de a se alia în „lupta” cu supermarketurile şi marile lanţuri de magazine, dar şi despre faptul că au nevoie de sprijin din partea autorităţilor şi din partea legislaţiei pentru a putea avea şanse egale pe piaţă. Aceştia au atras atenţia şi asupra faptului că producătorii locali şi economia locală este în pericol, având în vedere că marile magazine îşi stabilesc produsele în cadrul unor negocieri care au loc la nivel european sau naţional, iar produsele micilor producători nu ajung, de cele mai multe ori, pe raftul acestora. Prin urmare, dacă magazinele de proximitate ar dispărea, mulţi dintre producători nu ar mai putea să îşi comercializeze marfa.

Ovidiu Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România, a menţionat faptul că „noi, antreprenorii, trebuie să ne schimbăm statutul de asistat social şi să devenim asistenţi social, nu să mergem cu mâna întinsă la domnul primar, ci să discutăm cu acesta şi să ne spunem problemele şi să găsim soluţii”. Primarul Mihai Chirica a menţionat faptul că legislaţia în vigoare nu îi permite să ia modelul multor ţări europene prin care supermarketurile nu pot exista în interiorul oraşelor, însă a specificat faptul că se încearcă favorizarea micilor producători. Acesta a mai menţionat faptul că în acest moment se lucrează la un proiect prin care vor fi organizate „pieţe verzi” destinate producătorilor în diferite zone ale oraşului, inclusiv în Piaţa Unirii sau pe esplanada Hălii Centrale. 

 

 

Comentarii