Profesorul Tudor Luchian, reacţie la anunţul candidaturii Mihaelei Onofrei: devine un act de curaj să critici

marți, 16 ianuarie 2024, 13:46
3 MIN
 Profesorul Tudor Luchian, reacţie la anunţul candidaturii Mihaelei Onofrei: devine un act de curaj să critici

Profesorul universitar Tudor Luchian, cadru didactic în cadrul Facultăţii de Fizică, candidat la funcţia de rector, a avut şi el o reacţie la anunţul candidaturii profesoarei Mihaela Onofrei la cea mai înaltă poziţie din Universitate. Mai jos redăm poziţia sa iniţială.

“Stimati colegi: Decuplindu-ma temporar de presiunile specifice unei zile de lucru, folosesc acest ragaz pentru a opina cu privire la reactiile deja prezente pe marginea ultimului anunt de candidatura, in persoana doamnei profesoare Mihaela Onofrei.

De la inceput vreau sa subliniez deschis ca orice asemenea reactii sint si premature si neproductive. Nu doresc sa ofensez ego-ul nimanui, insa rational, trebuie sa acceptam ca in orice asemenea competitie are dreptul si libertatea sa se inscrie orice coleg eligibil. Nu criticile cu privire la orice candidatura suplimentara aduc schimbarea dorita, ci masura in care cei care doresc respectiva schimbare sint capabili si dispusi sa colaboreze pentru acel obiectiv comun. In opinia mea, chiar si intr-o asemenea competitie, nu trebuie excluse orice idei sau initiative cu potential de a aduce schimbarea, chiar daca respectivele proiectii sau planuri nu ne apartin in totalitate.

Cititi si: Încă un candidat în cursa pentru funcţia de rector la UAIC: Mihaela Onofrei, profesor la FEAA

Cu toate acestea insa propun sa revenim pe scurt la reactia mea. Dupa multe discutii purtate nu doar in toamna precedenta, dar si in anii trecuti , a reiesit un adevar pe care-l consider, eufemistic vorbind, trist: devine un act de 'curaj' atitudinea oricui care are neinspiratia intelectuala sau nesocoteala pragmatica in anul de gratie 2024 sa 'vorbeasca' fatis si in dezacord cu establishment-ul, chiar daca argumentele exista. La fel, devine un act de 'curaj' atitudinea oricui care are 'nebunia' sa critice masuri, actiuni, erori de judecata sau strategie, abateri sau abuzuri curente. Consecinta ? Se expune !

Stimati colegi, nu doar legea (in acest caz ma refer la LEN) poate aduce schimbarea, ci mai ales implicarea comuna. Trebuie insa sa acceptam cu totii ca orice schimbari benefice dorite sau doar imaginate de unii dintre noi (multi sau putini nu conteaza..) nu se pot infaptui decit prin atitudine deschisa, directa si lipsita de echivoc si initierea unor polemici colegiale care sa ne puna pe ginduri si 'pe gindit'..si da, cei care au aceasta 'indrazneala' se expun poate mai mult decit cei care doar asteapta deznodamintul unei etape. Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu critic pasivitatea aparenta a celor care 'sustin schimbarea, dar nu vor sa si comunice asta'.. Dar vreau sa subliniez apasat ca, mai ales in contextul descris mai sus, orice persoana care are 'curajul' sa-si exprime o intentie de candidatura merita doar felicitari ! Fie doar si numai pentru curaj !

Cititi si: Reactii la “Cuza” după inscrierea Mihaelei Onofrei, profesor la FEAA, în cursa pentru funcţia de rector

Ar trebui sa apreciem corect un alt aspect ce deriva direct din multitudinea de candidaturi deja exprimate (personal, imi doresc chiar mai multe, sint multi colegi de exceptie in UAIC): nimeni, niciodata nu va mai putea spune ca 'n-au fost optiuni, programe, CV-uri, variante'. Si aceasta stare de fapt se datoreaza exclusiv celor care au 'neinspiratia intelectuala' si 'nesocoteala pragmatica' sa ofere argumentat si mai ales deschis alternative la situatia actuala, prin propria intentie de candidatura. Cu stima”, a spus profesorul Tudor Luchian.

Până acum la funcţia de rector a UAIC şi-au anunţat candidatura profesorii universitari: Mihaela Onofrei, Gabrie Mursa şi Liviu Maha. De asemenea, va candida şi actualul rector Tudorel Toader.

Comentarii