Pronostic 1: o pasăre rară

miercuri, 14 noiembrie 2018, 02:43
3 MIN
 Pronostic 1: o pasăre rară

 

De trei etape, victoriile pe teren propriu în Liga I sunt singulare şi vinovată nu pare “obrăznicia” musafirilor, ci neputinţa gazdelor. Politehnica Iaşi poate fi numită performera rundei

Cu meciul de luni seară, Gaz Metan Mediaş – FC Voluntari s-a încheiat etapa a XV-a a Ligii I. Gazdele s-au impus cu 2-0, prin golurile marcate în prima repriză de către Fofana (’10) şi Marius Constantin (’40, din penalty). O victorie fără nici un dubiu, pentru că oricât ar fi iscusit noul antrenor al ilfovenilor, Cristiano Bergodi, nu are baghetă magică la el, în schimb, are mult de lucru cu o echipă pestriţă, aflată în coada clasamentului la cinci puncte distanţă de penultima clasată.. Şi totuşi, victoria Gazului este un fapt singular, fiind unica victorie a gazdelor într-o etapă searbădă, cu numai 11 goluri înscrise. Şi mai curios este faptul că acest fenomen se întâmplă de trei etape încoace: în runda a XIII-a, ultima a turului, s-au înregistrat patru victorii în deplasare, două remize, iar excepţia a fost FC Voluntari (tot “volintirii”, săracii!!!) învinsă de FCSB cu 2-1. În prima etapă a returului, oaspeţii au fost şi mai nepoliticoşi: cinci victorii şi o remiză, FCSB obţinând din nou singurul succes pe teren propriu, cu Astra Giurgiu. Însă etapa care a trecut pare desprinsă din vechile poveşti italiene cu “catenaccio”: cinci remize, pomenita victorie de la Mediaş şi succesul Politehnicii Iaşi la Giurgiu, singurul meci în care s-au înscris mai mult de două goluri. Se trage concluzia vădită că nu “obrăznicia” jucătorilor în deplasare este cauza fenomenului, ci impotenţa fotbalistică a jucătorilor atunci când joacă pe teren propriu. (Meciul Dinamo – FCSB, evident, nu intră în discuţie).

Aşadar, pare a fi un fenomen în Liga I: a devenit foarte greu în ultima vreme de a se valorifica avantajul terenului. Sprijinul fanilor pare a fi mai degrabă o povară, obligaţia de a câştiga cu orice preţ atârnă pe umerii jucătorilor, iar etapa care tocmai s-a încheiat este cea a apărărilor betonate şi a contraatacurilor. Excepţia lăudabilă este Politehnica Iaşi, care a jucat ofensiv da capo al fine în faţa unei formaţii teoretic mai bine clasate. Iar teoria gazdelor neputincioase este alimentată şi de faptul că Astra a pornit la pauză cu un gol şi un om în plus.

Acum, campionatul se întrerupe pentru ultimele meciuri din Liga Naţiunilor Europei, prilej pentru echipe de a se pregăti ultimul asalt înainte de sărbători. Se va menţine fenomentul de neputinţă al gazdelor şi după întrerupere?

Etapa viitoare (23-26 noiembrie): Dinamo – Gaz Metan Mediaş (vineri), Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – Astra Giurgiu, Concordia Chiajna – CFR Cluj (sâmbătă), Dunărea Călăraşi – FC Hermannstadt, FC Voluntari – FC Viitorul, Politehnica Iaşi – FCSB (duminică), FC Botoşani – CSU Craiova (luni).

 

Comentarii