De Sănătate

Punem punctul pe știi

Răspunsul la tratament pentru pacienții cu cancer pulmonar, estimat cu ajutorul algoritmilor inteligenți

miercuri, 26 octombrie 2022, 11:39
2 MIN
 Răspunsul la tratament pentru pacienții cu cancer pulmonar, estimat cu ajutorul algoritmilor inteligenți

O echipă de cercetători din Marea Britanie a dezvoltat cu ajutorul algoritmilor inteligenți o semnătură genetică unică pentru cancerul pulmonar, care poate estima dacă pacienții vor răspunde sau nu la chimioterapie.

Cercetătorii de la Institutul Francis Crick, din Londra, au dezvoltat o metodă care ar putea anticipa dacă pacienții cu cancer pulmonar vor răspunde la chimioterapie, pe baza genelor care sunt activate în tumora lor.

În ultimii ani, cercetătorii în domeniul cancerului au făcut descoperiri importante asupra modului în care anumite mutații genice afectează modul în care se dezvoltă tumorile, evoluează și răspund la tratament. Prezența mutațiilor nu oferă însă o imagine completă a biologiei tumorii.
Într-un studiu, publicat săptămâna trecută în Nature Communications, oamenii de știință au analizat expresia diferitelor gene care sunt pornite sau dezactivate în tumori.

Ei s-au concentrat pe genele asociate cu calea de semnalizare RAS și au analizat seturi de date care conțineau informații despre activitatea acestor gene în celulele canceroase.

Folosind algoritmi inteligenți, cercetătorii au creat o semnătură unică pentru 84 de gene.

Oamenii de știință au analizat apoi retrospectiv datele a peste 500 de pacienți cu cancer pulmonar care făcuseră tratament, iar semnătura genetică a reușit să anticipeze corect ce pacienți au răspuns sau nu la chimioterapie.

„Cu terapii și medicamente diferite pentru cancer, este o provocare să estimăm care tratament are cele mai mari șanse de succes pentru un anumit pacient”, spune Sophie de Carné, cercetător postdoctoral în laboratorul de biologia cancerului de la Crick, unul dintre autorii principali ai studiului.

Cercetătorii știu că semnalizarea RAS este implicată în diferite mecanisme de rezistență la medicamente, și speră că semnătura genică pe care au dezvoltat-o va ajuta la identificarea pacienților care ar putea beneficia de anumite terapii specifice.

Conform autorilor studiului, calea de semnalizare RAS este un factor cheie care poate  explica și de ce, la pacienții cu cancer pulmonar, există răspunsuri diferite la chimioterapie.

Oamenii de știință vor cerceta în continuare pentru a testa dacă semnătura genetică pe care au dezvoltat-o  ar putea fi utilizată și pentru a anticipa pacienții care ar putea beneficia de imunoterapie.

Deși semnătura genetică a fost optimizată pentru cancerele pulmonare, metoda ar putea fi folosită pentru a dezvolta astfel de markeri genetici și pentru alte tipuri de cancer.

 

 

Comentarii