De Business

Punem punctul pe știi

Reactorul nuclear Olkiluoto 3, cel mai mare din Europa, va începe duminică producţia regulată

duminică, 16 aprilie 2023, 09:39
1 MIN
 Reactorul nuclear Olkiluoto 3, cel mai mare din Europa, va începe duminică producţia regulată

Reactorul nuclear Olkiluoto 3 (OL3), din Finlanda, cel mai mare din Europa, va începe duminică producţia regulată, a declarat sâmbătă operatorul său, sporind securitatea energetică într-o regiune în care Rusia a tăiat sursele de gaz şi energie, relatează Reuters. 

Energia nucleară rămâne controversată în Europa, în primul rând din cauza îngrijorărilor legate de siguranţă, iar ştirile despre lansarea OL3 vin în momentul în care Germania opreşte sâmbătă ultimele trei reactoare rămase. Operatorul OL3, Teollisuuden Voima (TVO), care este deţinut de compania finlandeză Fortum şi un consorţiu de companii energetice şi industriale, a declarat că unitatea este de aşteptat să satisfacă aproximativ 14% din cererea de energie electrică a Finlandei, reducând nevoia de importuri din Suedia şi Norvegia.

Construcţia reactorului de 1,6 gigawaţi (GW), prima centrală nucleară nouă din Finlanda în mai bine de patru decenii şi prima din Europa în 16 ani, a început în 2005. Iniţial, centrala urma să fie deschisă patru ani mai târziu, dar a fost afectată de probleme tehnice.

OL3 a furnizat electricitate pentru prima dată în cadrul unui test al reţelei electrice naţionale a Finlandei în martie anul trecut şi era de aşteptat la momentul respectiv să înceapă producţia obişnuită patru luni mai târziu, dar a suferit în schimb o serie de defecţiuni şi întreruperi care au necesitat luni de zile de reparaţii.

Cititi mai multe detalii pe hotnews.ro

 

Comentarii