Record istoric la Urgenţe, la Iaşi. Cauze: excesele de Revelion, valul de viroze, gripe şi pneumonii. 380 de cazuri într-o zi

vineri, 05 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 Record istoric la Urgenţe, la Iaşi. Cauze: excesele de Revelion, valul de viroze, gripe şi pneumonii. 380 de cazuri într-o zi

Cifre îngrijorătoare anunţate de Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi pe 3 ianuarie: în ultima săptămână din decembrie, de la Crăciun până la Anul Nou, au fost înregistrate 3.128 de cazuri de infecţii respiratorii acute, cu 15% mai multe decât în săptămâna de dinainte de Crăciun. Cifrele trebuie privite în contextul în care, în această perioadă, oamenii se testează mai puţin, merg la medic mai puţin şi apelează la ajutor doar în cazurile extrem de grave. Lucrul acesta se vede şi la nivelul internărilor. Dacă în luna noiembrie, numărul de cazuri de infecţii respiratorii acute din judeţ era aproape dublu, peste 6.000, internările de la finalul anului trecut sunt mai multe decât cele din noiembrie.

Raportarea DSP ne arată că au fost 115 internări pentru infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, 100 pentru pneumonii şi 32 din cauza gripelor în doar o săptămână. De altfel, şi reprezentanţii Spitalului „Sf. Spiridon” spun că există un val foarte mare de pacienţi care ajung în stare gravă cu infecţii virale. Bătrânii de peste 80 de ani care vin cu gripă, în principal de tip A, merg aproape toţi la Terapie Intensivă şi au nevoie de ventilaţie mecanică, cu măşti de oxigen, pentru a suplini disfuncţiile respiratorii.

Prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi, a explicat că pe 3 ianuarie a fost un record al ultimilor 25 de ani: au fost 380 de prezentări la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi, cu 50% mai mult decât în mod normal, într-o zi obişnuită.

Surprinzător pentru medici a fost şi existenţa a foarte multe cazuri în stare gravă: urgenţe metabolice, infecţioase, cardiovasculare, gastrointestinale. Au fost multe pancreatite tratate, ulcere perforate, cazuri ce au necesitat operaţii de urgenţă, peste care s-au suprapus mai multe viroze grave la adulţi şi vârstnici.

„Tradiţional, începutul lunii ianuarie este o perioadă cu multe prezentări în urgenţă, cu gărzi dificile, cu pacienţi în stare gravă. Fie în contextul acutizării în zilele de sărbători a unor boli cronice, dar şi a apariţiei unor accidente, traumatisme, agresiuni şi infecţii respiratorii. Totuşi, ziua de 3 ianuarie a anului 2024 ne-a adus în faţa unui număr record de pacienţi pe care nu l-am mai avut în istoria noastră de aproape 25 de ani. Au fost 380 de prezentări, foarte mulţi care au ajuns cu ambulanţa şi mijloace proprii, unii negăsind soluţii către medicina primară sau medicina de ambulatoriu”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.

Problema infecţiilor virale va continua în acelaşi trend pentru cel puţin două săptămâni, spun specialiştii, pentru că încă nu au ajuns în spitale cazurile de infectări în urma întâlnirilor din perioada Crăciunului şi a Anului Nou.

Comentarii