Record negativ al valului 4 al pandemiei de la Iaşi: ieri, peste 100 de noi cazuri

Situaţia începe să devină una complicată la nivelul locurilor în spitalele ieşene la ATI, ieri fiind libere doar două paturi.

sâmbătă, 11 septembrie 2021, 01:50
2 MIN
 Record negativ al valului 4 al pandemiei de la Iaşi: ieri, peste 100 de noi cazuri

Pentru prima dată la Iaşi de la începutul valului patru al pandemiei numărul cazurilor noi depistate în 24 de ore a trecut de 100, Iaşul aflându-se între primele cinci judeţe cu cele mai multe noi cazuri. Ieri Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a raportat 105 noi persoane infectate, faţă de ziua precedentă când au fost 85 de cazuri noi.

Însă niciunul din cele 105 cazuri nu a fost infectat cu tulpina Delta a coronavirusului. Situaţia începe să devină una complicată la nivelul locurilor în spitalele ieşene la ATI, ieri fiind libere doar două paturi ATI la Spitalul „Sf. Spiridon”. Sunt ocupate în total 175 de paturi la spitalele ieşene. Din acestea, 29 sunt ocupate la ATI, distribuite astfel: zece paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie, nouă paturi la Spitalul de Boli Infecţioase, alte şapte paturi la Spitalul Municipal Paşcani şi 3 paturi la Spitalul de Copii „Sf. Maria”.

„Avem internaţi 120 de pacienţi pozitivi, peste 99% sunt nevacccinaţi sau vaccinaţi cu o singură doză şi pacienţi care s-au prezentat cu o formă severă a bolii. Cadrele medicale sunt consternate cu privire la apariţia certificatelor de vaccinare false”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, într-o conferinţă de presă care a avut loc ieri. Acesta a mai precizat că în perioada mai-august a acestui an, spitalul a funcţionat în sistem hibrid, primind şi pacienţi non-COVID şi ulterior a fost transformat în unitate COVID-19 pentru a putea face tuturor cazurilor.

„În momentul de faţă, spitalul nostru nu mai lucrează în sistem hibrid, îngrijim doar pacienţi COVID, toate cele cinci pavilioane care alcătuiesc spitalul sunt destinate acestora. Avem 83 de locuri libere pentru pacienţii cu forme medii, iar spitalele suport din Iaşi sunt pregătite în vederea preluării pacienţilor cu forme grave. Mai mult, susţinem inclusiv sistemul medical sucevean, avem pacienţi şi din Suceava, dar şi din alte zone al Moldovei sau ale ţării”, a completat acesta. Medicul a mai explicat că soluţia nu este operaţionalizarea de noi paturi ATI, ci este nevoie ca populaţia să se vaccineze şi să fie conştientă de pericolele la care se expun atunci când refuză imunizarea.

„Vaccinurile în momentul de faţă sunt sigure şi politica noastră este cea de încurajare a imunizării, să răspundem persoanelor care au anumite dubii în această privinţă. Soluţia este vaccinarea şi respectarea măsurilor de prevenţie, pentru că prin aceste două metode putem să trecem cu bine peste această perioadă dificilă din viaţa tuturor”, a completat managerul Spitalului de Boli Infecţioase. 

Comentarii