Rectorul Politehnicii ieşene, pe faţă împotriva politizării filierelor de atestare a doctoratelor

miercuri, 17 iunie 2020, 01:50
3 MIN
 Rectorul Politehnicii ieşene, pe faţă împotriva politizării filierelor de atestare a doctoratelor

Acesta a semnat o scrisoare adresată Ministerului Educaţiei care contestă un proiect ce priveşte numirea membrilor CNATDCU.

Alianţa Română a Universităţilor Tehnice (ARUT) contestă proiectul de ordin de ministru privind restructurarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi se arată îngrijorată de modul în care proiectul reflectă atât legislaţia în vigoare, dar şi principiile academice. Practic, universităţile tehnice membre ale alianţei, în cadrul unei scrisori trimise Ministerului Educaţiei, atrag atenţia asupra faptului că toţi membrii CNATDCU, indiferent pentru ce structură şi indiferent de instituţiile de unde provin, trebuie să fie numiţi în urma procedurii de selecţie care asigură confirmarea îndeplinirii standardelor minimale de abilitare. De asemenea, alianţa universităţilor tehnice subliniază că tezele de doctorat nu se evaluează de către CNATDCU, ci se validează, iar evaluarea tezelor ţine de comisiile de doctorat numite la nivelul IOSUD-urilor, atribuţiile celor două entităţi fiind clar stabilite de lege.

În ceea ce priveşte motivul pentru care este bine de evitat numirile în structurile CNATDCU, ARUT subliniază că acest lucru ar duce la un dezechilibru nedorit între selecţia pe bază de competenţe şi numirea după criterii proprii şi implicarea politicului în deciziile consiliului. O altă problemă ridicată de universităţile tehnice priveşte preşedinţii Comisiilor de specialitate. Astfel, politehnicile subliniază că aceştia trebuie să fie toţi membri ai Consiliului General al CNATDCU, pentru că discuţiile din Consiliul General, mai ales cele referitoare la deciziile de invalidare sau amânare a tezelor de doctorat sau de neconfirmare a tezelor de abilitare, necesită prezenţa acestora în cadrul şedinţelor.

„De exemplu, cum ar putea un Preşedinte de panel, specializat în domeniul Teologie, să prezinte argumentele factuale pentru respingerea unei teze din domeniul Artele spectacolului, aflat în acelaşi panel?“, se arată în documentul ARUT. Dincolo de aceste nemulţumiri comune, rectorul Politehnicii ieşene, Dan Caşcaval, puncteză şi nemulţumirile legate de lipsa de susţinere arătată de Minister pentru universităţile tehnice şi domeniile inginereşti, chiar dacă programul de guvernare, programul România Educată, dar şi cererea de pe piaţa muncii ar trebui să aducă mai multe locuri bugetate în universităţile de profil. „În cazul alocării locurilor pentru admitere de către MEC, ARUT nu a avut o poziţie oficială, ci prin fiecare universitate în parte, datorită faptului că am dorit să cunoaştem fundamentarea cifrelor de şcolarizare“, a afirmat prof.dr.ing. Dan Caşcaval.

Acesta a menţionat faptul că, având în vedere cererea de pe piaţa muncii, universităţile tehnice ar trebui să se bucure de o mai mare susţinere. „În primul rând, vine în contradicţie cu cerinţa tot mai mare de ingineri la nivel naţional, circa 200.000, şi european“, a adăugat rectorul, menţionând că aceste decizii arată că nu a fost realizată o analiză completă şi reală care să susţină modul de alocare a cifrelor de şcolarizare. În plus, menţioneză rectorul, modul de alocare a cifrelor de şcolarizare intră în contradicţie şi cu programul România Educată, iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, dar şi cu declaraţiile ministrului Educaţiei, care declara la întâlnirea cu Comisia de Educaţie a Senatului României că îşi arată susţinerea cu prioritate pentru învăţământului universitar ingineresc şi medical.

Comentarii