Reţeaua hoţilor de utilaje agricole scumpe, plasată în arest la domiciliu

vineri, 08 aprilie 2022, 23:12
3 MIN
 Reţeaua hoţilor de utilaje agricole scumpe, plasată în arest la domiciliu

Grupul, de loc din comuna Mirceşti, opera la scară mare, cu scule profesionale, în întreaga Europă. Hoţii profitau de faptul că fermierii, în general italieni sau francezi, lăsau utilajele în câmp peste noapte. Le trecereau de RAR cu documente false apoi le revindeau în România ori Republica Moldova. Valoarea furturilor dovedite de DIICOT a ajuns la peste un milion de euro

Patru ieşeni cercetaţi pentru trafic de utilaje agricole şi maşini furate au fost lăsaţi în libertate de judecători. După două luni de arest preventiv, magistraţii au apreciat că ancheta se poate desfăşura în continuare şi în condiţiile unei măsuri preventive mai uşoare. Cei patru vor fi plasaţi în arest la domiciliu timp de 30 de zile. Alături de alţii, fraţii Mădălin-Gabriel şi Emilian-Bogdan Vernica, Valentin Şurubaru şi Vasile Matei sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, furt calificat în formă continuată, înşelăciune, spălarea banilor, fals intelectual şi uz de fals.

Închiriau şi maşini scumpe, apoi dispăreau cu ele

Grupul, condus de fraţii Vernica din Mirceşti, este acuzat de procurorii DIICOT că, de la începutul anului 2017, au introdus în ţară utilaje agricole şi automobile furate sau obţinute prin înşelăciune din Italia şi Franţa. Conform procurorilor, o parte din membrii grupului se ocupa cu astfel de activităţi din 2016, dar sporadic. Constatând că activitatea este rentabilă, o extinseseră, bazându-se şi pe ajutorul unor localnici. Aceştia identificau utilaje agricole uşor de sustras şi vândut. Utilajele erau furate noaptea din hangarele în care erau depozitate, prin folosirea de chei potrivite. Aduse în ţară, utilajele erau depozitate la Roman sau Mirceşti. În vederea înmatriculării legale, seriile şasiilor erau înlocuite, iar documentele de provenienţă ale utilajelor, falsificate. După înmatriculare, utilajele erau vândute în ţară sau în Republica Moldova unor persoane care ştiau cum fuseseră obţinute, dar şi unor cumpărători de bună-credinţă. Banii obţinuţi erau reinvestiţi, oferindu-li-se o aparenţă legală. În paralel, grupul se ocupa şi cu traficul de automobile. Acestea erau închiriate sau cumpărate în rate pe numele unor societăţi comerciale deţinute de un alt membru al grupului, Vlad Androşcă. Societăţilor li se dădea temporar o aparenţă de bonitate, fiind ulterior radiate. Urma scoaterea maşinii din ţara de provenienţă, ştergerea seriei şasiului şi repoansarea acesteia.

Lista furăciunilor

Dintre utilajele şi autoturismele traficate, procurorii DIICOT au identificat un tractor Claas, un încărcător telescopic Merlo, un budoexcavator Caterpillar, dar şi un Jeep Renegate, un Fiat 500X, un Fiat Bravo, un VW Golf 7, un Fiat Doblo, un Fiat 500 Abarth sau un VW Tiguan. Valoarea totală a bunurilor furate a fost evaluată de procurori la peste un milion de euro. Decizia de ieri a Curţii de Apel, de punere în arest la domiciliu a celor patru lideri ai grupului, este definitivă. O eventuală modificare a măsurii preventive va putea fi făcută la începutul lunii viitoare. „Cred că este o soluţie echilibrată, mai ales în contextul supraaglomerării centrelor de detenţie, problemă monitorizată de diferite ONG-uri, dar şi de Uniunea Europeană. În cazul nostru, cu siguranţă locul clientului meu nu era în detenţie. Şi când spun asta iau în considerare atât motivele subiective, cât şi pe cele obiective, care au fost însuşite şi de către judecătorii care s-au pronunţat în sensul înlocuirii măsurii preventive. Clientul meu are susţinerea familiei şi împreună urmează să clarificăm situaţia sa juridică”, a comentat reprezentantul legal al lui Valentin Şurubaru, avocatul Olivian Moroşanu.

Comentarii