Retrospectivă Poli. Un munte de bani pentru a sta în subsol. Fără identitate, fără rezultate

vineri, 29 decembrie 2023, 02:50
10 MIN
 Retrospectivă Poli. Un munte de bani pentru a sta în subsol. Fără identitate, fără rezultate

Politehnica Iaşi nu are deloc o vacanţă liniştită după prima parte a sezonului 2023-2024. Deşi a avut parte de condiţii fără precedent în istoria clubului, Poli iernează pe un loc care duce la baraj, are un munte de datorii şi o relaţie îngheţată cu ultraşii. 

Aceste elemente confirmă anticipările făcute de Ziarul de Iaşi, care a semnalat în permanenţă derapajele de la normalitate, care au avut repercusiuni majore pe plan financiar, sportiv etc.

În ultimul număr al acestui an vă propunem o amplă retrospectivă a sezonului de toamnă, care include şi date statistice.

Euforia promovării, stinsă rapid. Transferurile ratate ale verii, bâlbe inexplicabile

Revenirea în elită din vară, care nu a mai generat amplitudinea emoţională a promovărilor din trecut, a avut o euforie scurtă. Conştientă că urcarea în prima ligă s-a datorat mai mult valorii scăzute a adversarilor, care au avut bugete de două ori mai mici decât Poli, decât evoluţiilor sale, trupa din Copou a fost prima din Liga I care a reluat pregătirile.

Din păcate, primii paşi au fost făcuţi strâmb. Politehnica a transferat jucători pe care apoi i-a dat afară rapid, Şerban, Celeadnic, Militaru, şi a bâjbâit lucrurile până şi în ceea ce-i priveşte pe fotbaliştii pe care antrenorul Leo Grozavu i-a avut sub comandă în sezonul trecut. Lui Hlistei, Harrison, Jankov, Itu, Marchioni ori Vaşvari li s-au prelungit contractele, apoi au fost puşi pe lista de transferări. Iar până la urmă, doar primul a plecat. Cel mai bun exemplu al ezitărilor inexplicabile este Harrison. Care, după prelungirea contractului şi punerea pe lista de transferări, a fost introdus la Craiova, apoi i s-a reziliat contractul, pentru ca în cele din urmă să semneze un nou angajament. Cu aceleaşi condiţii ca înţelegerea din vară!

Gafa anului a rupt echipa de ultraşi

Gafele premergătoare sezonului au lovit crunt şi în ceea ce priveşte identitatea clubului şi relaţia cu ultraşii. Multiplele erori uriaşe făcute în ultimii ani de un club care a scris pe tricourile jucătorilor „oale crude” în loc de „stop războiului” sau a sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române cu steagul Andorrei au fost urmate de o nouă boacănă majoră, care a rupt relaţia cu ultraşii. Exact înainte de startul campionatului, Poli a schimbat ultimul element care făcea legătura cu echipa de tradiţie, înfiinţată în 1945, sigla, cu una nouă, ironizată în mai toată ţara şi considerată a fi mai urâtă decât cea veche până şi de antrenor şi căpitan. Galeria a reacţionat şi nu a mai susţinut echipa, fanii anunţând că vor reveni în peluză doar atunci când marca şi palmaresul lui Poli 1945 vor fi recuperate de actuala grupare, înfiinţată în 2010, prin mutarea Tricolorului Breaza la Iaşi.

Noi transferuri, cu ştaif, după un start ratat

În aceste condiţii, a apărut un start modest de sezon, cu două eşecuri, la CFR, deşi gazdele erau în piuneze, şi acasă, cu o echipă medie, Hermannstadt. Rezultatele slabe i-au făcut pe şefii Politehnicii să cedeze presiunilor lui Grozavu şi să aducă mulţi jucători noi, cu ştaif. Astfel, în Copou, a ajuns mai bine de jumătate de echipă nouă, formată din actuali sau foşti internaţionali, Samayoa, Belu, Ciobanu, Bordeianu, Lung, Ispas, Buş. Asta după ce şi transferurile anului trecut au venit, multe, de la echipe din play-off, iar în vară apăruse şi un Luis Phelipe, trecut prin curtea lui Red Bull, ori Jatoba, fost la Sporting Lisabona.

Firesc, lumea a început să aibă aşteptări mari, mai ales că salariile au ajuns să fie uriaşe, şi de şapte şi opt mii de euro net pe lună, sau chiar mai mult, condiţiile oferite au fost de excepţie (transport des cu avionul, cazări la hoteluri de lux, deplasări şi de trei zile pentru un meci, patru cantonamente făcute după promovare etc.), mult peste cele de la alte echipe de primă ligă, aproape toate cu probleme, financiare, sportive etc.

O mulţime de adversari cu slăbiciuni

Poate cel mai bun exemplu e Oţelul, care fusese surclasată în Liga a II-a de Poli. Gălăţenii au adus jucători de la Dej, Buzău, ori din Liga a II-a portugheză în condiţiile în care a primit de la CL Galaţi jumătate din banii daţi de CL Iaşi Politehnicii. Totuşi, Dorinel Munteanu, care a făcut cantonamentul verii la Vatra Dornei, şi a mizat şi pe fotbalişti pe care-i avusese în Liga a III-a acum doi ani, a reuşit să obţină rezultate mult mai bune decât Poli.

Probleme majore au fost şi la un Dinamo în insolvenţă (care a avut interdicţie la transferuri), Botoşani, dar şi UTA (în vară a plecat aproape tot lotul, format din jucători foarte buni, iar în loc au sosit o mulţime de necunoscuţi). Iar lista poate continua. Cu FC U 1948 Craiova, fără antrenor mult timp, Voluntari, cu un lot subţire şi cu antrenorul Poenaru lucrând „sub acoperire”, Petrolul, care are probleme financiare uriaşe, Hermannstadt, silit să vândă piese de bază, Letica şi Opruţ, după startul sezonului pentru a echilibra balanţa financiară a unei grupări în insolvenţă, U Cluj, cu „alba-neagra” jucată de antrenorii Sabău şi Toni Petrea.

Iar cum echipele fruntaşe nu au făcut faţă pe două fronturi, intern şi internaţional, succesul cu Farul, din runda a treia, când Hagi a mizat pe rezerve, a creat iluzia că Poli poate justifica prin prestaţii cele două milioane de euro date din buzunarul ieşenilor. Nu a fost aşa!

Navigând prin subsoluri, cataclismul de la Zalău

Iaşul a pierdut apoi trei meciuri consecutive, la Arad, acasă, cu Universitatea Craiova, şi la FCSB şi, după şapte runde, bifa cinci clasări pe locuri direct retrogradante, una pe loc de baraj şi una singură în zona care conservă poziţia în elită.

Dezastrul a fost completat de o ruşine cât Palatul Culturii de mare, eliminarea din Cupa României, după un singur meci, disputat în compania unor anonimi din eşalonul trei, care au bătut la scor de neprezentare o trupă ieşeană cu o mulţime de jucători experimentaţi. Iaşi a fost, de altfel, singura echipă de primă ligă eliminată, Poli ratând astfel posibilitatea să producă şi singură bani, din atractivele premii din Cupă, nu doar să stea cu mâna întinsă la banii ieşenilor.

Afară lei, acasă mieluşei, evoluţii oscilante, puncte aruncate pe geam

A urmat o perioadă care a adâncit misterele legate de Politehnica. Trupa lui Grozavu a reuşit să lege două victorii consecutive în deplasare, la Cluj şi Voluntari, însă nu a fost în stare, între ele, să treacă acasă de cea mai slabă echipă din campionat, FC Botoşani. Iar apoi nici de Petrolul, care venise în Copou cu multe probleme, ploieştenii având şi un gol anulat de VAR, după un ofsaid milimetric.

A urmat un eşec în Giuleşti, în care Poli a făcut o primă repriză excelentă, şi prima victorie acasă, cu Sepsi, generată însă de VAR, care a anulat un gol valabil oaspeţilor.

Finalul turului a adus risipirea multor puncte de trupa lui Grozavu.

Primele două puncte aruncate pe geam au fost în Copou, cu FC U Craiova 1948, o echipă venită în piuneze, dezavantajată şi de arbitraj, Ailenei fiind scutit de eliminare.

Au urmat alte patru puncte pierdute, cu echipe cu care Poli s-a distrat în sezonul trecut, Dinamo şi Oţelul Galaţi.

Astfel, Iaşi a încheiat turul sezonului regulat pe locul 12, primul de deasupra poziţiilor de baraj.

Zodia remizelor

Cine spera că va urma o creştere, după doar şase clasări la final de etape deasupra liniei roşii (de şase ori a fost pe locuri de retrogradare, de trei ori pe poziţii de baraj) s-a înşelat. Poveştile spuse de Grozavu legate de nevoia mare de timp pentru omogenizare, care nu sunt valabile la alte echipe, au fost auzite şi în startul returului, când oscilaţiile majore ale Iaşului de la un meci la altul şi de la o repriză la alta au continuat.

Remiza cu CFR, generată tot de ajutorul VAR, care a anulat un gol valabil clujenilor, a fost urmată de un alt egal, obţinut cu noroc la Sibiu, gazdele ratând un penalty în prelungiri, şi un eşec acasă, cu Farul. A fost primul meci în care Iaşi a fost defavorizat de arbitri, constănţenii fiind iertaţi, la 2-3, de un penalty.

Succesul cu UTA a scos pentru o etapă Poli de pe locurile de baraj (şi în acest meci Iaşi merita un penalty), iar ultimele dueluri au generat o remiză norocoasă la Craiova şi înfrângerea de acasă, cu FCSB. Disputa cu bucureştenii a generat multe discuţii, mai ales în contextul în care Luis Phelipe fusese vândut clubului lui Becali cu câteva zile înainte de meci cu 200 000 de euro.

Perspective

Nici sezonul de toamnă nu a adus o constanţă în gândirea lui Grozavu, care vrea acum să renunţe la alţi jucători cunoscuţi, aduşi în vară, Belu şi Ciobanu, dar şi la fotbalişti cărora le-a prelungit contractul în vară, Jankov, Itu, Vojtus, Vaşvari, ultimul fiind salarizat degeaba multe luni, după ce a fost scos de pe lista A.

O altă mare problemă a Iaşului, poate cea mai importantă dacă ne gândim la existenţa Politehnicii, rămâne siguranţa financiară, cheltuielile uriaşe din 2023, suprapuse peste datoriile mai vechi şi procesele pierdute cu foşti angajaţi generând instabilitate serioasă în Copou.

Astfel, Poli intră în 2024 cu datorii de circa 1,5 milioane euro şi nu va supravieţui fără o nouă alocare consistentă de la Consiliul Local Iaşi.

Cert este însă că, pentru sănătatea clubului, lucrurile trebuie să se schimbe radical, pe toate planurile, sportiv, gestionare a fondurilor, relaţia cu suporterii, ieşirile în public, imagine etc.

Din punct de vedere sportiv, cheia succesului rămâne la Grozavu, care, având mână liberă totală şi condiţii excelente, trebuie să schimbe radical randamentul echipei într-un campionat extrem de modest, în care nu există vreun adversar de speriat.

FLUXUL DE JUC|TORI AL VERII

SOSIRI

Şerban (FCSB), Celeadnic (Şerif Tiraspol), Militaru (CFR Cluj), Luis Phelipe (Atletico Goianiense, Brazilia 2), Jatoba (Londrina, Brazilia 2), Ilie (U Cluj), Gheorghiţă (FC Bihor), Samayoa (Comunicaciones, Guatemala 1), Belu-Iordache (Rapid), Ciobanu (Rapid), Bordeianu (U Cluj), Lung (Al-Raed), Ispas (Sepsi), Buş (CFR Cluj).

PLECARI

Plămadă (Târgovişte), Lică (Hunedoara), Fr. Cristea (Reşiţa), Musi (revenit la FCSB după împrumut – Petrolul), Finica (revenit la Rapid după împrumut – Alexandria), Brînză (CSM Alexandria), Mogoş (Alexandria), Kouadio (Metaloglobus), Istratie (Progresul Spartac), Hlistei (Condordia Chiajna), Ciaun (Unirea Alba Iulia), Telcean,

Militaru (împrumut Chindia Târgovişte), Celeadnic (Şerif Tiraspol), Şerban.

REZULTATE

Tur

CFR – Poli 2-0 (1-0). Bîrligea (’12), Manea (’49).

Poli – Hermannstadt 1-3 (0-1). Jatoba (’73) – Balaure (’12, ’58), G. Iancu (’87).

Farul – Poli 1-3 (1-2). Sali (’45) – Luis Phelipe (’11, ’53), Vojtus (’37).

UTA – Poli 1-0 (1-0). Fabry (‘8).

Poli – U Craiova 1-4 (1-0). Roman (’44) – Markovic (’65), Ivan (’78), Mitriţă (’90), Roguljic (‘90^4).

FCSB – Poli 2-1 (1-0). Ov. Popescu (’44), Olaru (’68) – Vaşvari (’79).

U Cluj – Poli 0-2 (0-0). Roman (’55, 90^3).

Poli – Botoşani 1-1 (0-0). Gheorghiţă (’69) – Şeroni (’47).

Voluntari – Poli 1-2 (1-2). Nemec (’27) – Marchioni (’22), Gheorghiţă (’43).

Poli – Petrolul 0-0.

Rapid – Poli 3-2 (2-2). Petrila (’20), Ioniţă (’22, ’60) – Buş (‘6), Marchioni (’40).

Poli – Sepsi – restanţă din etapa a VII-a: 1-0 (0-0). Luis Phelipe (’48).

Poli – FC U Craiova 1948 1-1 (1-0). Roman (’12) – Ibrahim (‘90^1).

Dinamo – Poli 0-0.

Poli – Oţelul 1-1 (1-0). Harrison (’31) – Maciel (’79).

Retur

Poli – CFR 3-3 (2-3). Harrison (’11, ’63), Katanec (’22) – Avounou (’27), Ajeti (’38), Otele (’44).

Hermannstadt – Poli 0-0.

Poli – Farul 2-3 (0-3). Harrison (’55), Roman (’64) – Budescu (’9), Rivaldinho (’16), L. Munteanu (’45^8).

Poli – UTA 1-0 (0-0). Harrison (’78).

U Craiova – Poli 2-2 (2-0). Mitriţă (’17), Roguljic (‘45^1) – Roman (’54, din 11 metri, ’69).

Poli – FCSB 1-3 (1-2). R. Ion (’26) – Băluţă (’16), Coman (’32, ’83, ambele din penalty).

Linii clasament

Acasă: 11 2 5 4 13-19 11p (-22) – loc 12

Deplasare: 10 3 3 4 12-12 12p (^12) – loc 8

General: 21 5 8 8 25-31 23p (-10) – loc 14

GOLGETERI

Roman (7, 1 din 11 metri), Harrison (5), Luis Phelipe (3), Gheorghiţă (2), Marchioni (2), Jatoba, Vojtus, Vaşvari, Buş, Katanec, R. Ion.

CUPA ROM+NIEI PLAY OFF

SCM Zalău – Poli Iaşi 3-0 (1-0)

Micle (’34), Meşter (’64), S. Pop (’76, penalty).

Date statistice

^ Cel mai bun loc ocupat de Poli a fost 10, după etapa a III-a. Iaşi a mai fost de câte trei ori pe ultimul loc, pe penultimul, pe 14, pe 13 şi pe 11 şi de cinci ori pe 12. ^ Politehnica a obţinut rezultate mai bune în deplasare decât în Copou! În clasamentul meciurilor de pe terenuri străine, Poli e pe 8, cu 12 puncte din 10 meciuri, şi golaveraj 0: 12-12. În ierarhia partidelor de acasă, Iaşi e pe 12, cu o medie de un singur punct pe meci, 11 din 11, şi cu golaveraj negativ: 13-19. ^ Grozavu a fost cel mai indisciplinat angajat al Politehnicii. Tehnicianul a văzut cinci cartonaşe galbene şi unul roşu, direct. ^ Poli are a treia cea mai slabă apărare din Liga I, la egalitate cu U Cluj şi Dinamo. La capitolul ofensiv se stă mai bine, Iaşi având cinci echipe sub ea. ^

CLASAMENT LIGA I

Comentarii