De Business

Punem punctul pe știi

România, pe primele locuri din UE la suprafața cultivată cu legume și mere. Producția nu este, însă, în top

marți, 08 octombrie 2019, 15:24
3 MIN
 România, pe primele locuri din UE la suprafața cultivată cu legume și mere. Producția nu este, însă, în top

În Uniunea Europeană (UE), pentru creșterea fructelor erau utilizate 3,4 milioane de hectare în anul 2017, adică 1,9% din suprafața agricolă totală, conform ultimelor date Eurostat. Spania (40%), Italia (17%) și Polonia (9%) au cea mai mare suprafață cultivată cu fructe din UE.

Polonia deține supremația la plantațiile de mere, având o treime din suprafața cu livezi de mere din Uniune. Italia (11%) și România (10%) sunt statele care urmează după Polonia în clasamentul european.

Cultivarea legumelor are loc pe o suprafață de 2,2 milioane de hectare, adică 1,2% din terenul arabil al UE. Italia (17,8% din suprafața cultivată cu legume din UE), Spania (17,3%) și Franța (11%) se află pe primele locuri. Suprafața cultivată cu legume în România reprezintă 6,4% din totalul UE.

Culturile de tomate sunt dominate de Italia (38,4%), urmată de Spania (25%) și România (9%). Anul acesta, producția totală de roșii din UE va atinge 16,8 milioane de tone, cu o creștere de 4% față de 2018. Creșterea este determinată în mare parte de sporirea producției de tomate pentru prelucrare, care s-a majorat cu 6%. Acest lucru se reflectă în comerțul cu roșii procesate, exporturile UE urmând să crească cu 33% în 2019.

Un program guvernamental a fost dedicat, în acest an, sprijinirii producției de tomate în România, prin acordarea unui ajutor de minimis, și ministerul agriculturii a anunțat intenția de a-l continua și anul viitor. Reprezentanții asociațiilor de profil au adus, însă, câteva îmbunătățiri. „În ceea ce privește subvenția pentru roșii, am propus o corecție a ordinului de ministru care să stimuleze păstrarea suprafeței în cultură până în luna iulie, deoarece, în acest an, pentru a produce cât mai devreme, unii fermieri au oprit creșterea plantelor”, a declarat Aurel Tănase, președintele OIPA Legume-Fructe.

România și Polonia au o problemă: înghețul de primăvară

„România are 102.000 de hectare de pomi și arbuști înregistrate la APIA. Dar o parte importantă din plantații sunt în declin. Sunt îmbătrânite și au o producție redusă. Există un procentaj destul de mare de fructe, utilizat pentru prelucrare, pentru fabricarea de sucuri și produse industrializate, ceea ce, într-un fel, explică absența merelor românești proaspete din marile magazine”, a declarat Aurel Tănase, președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare (OIPA) Legume-Fructe.

În ultimii 10 ani, s-au plantat aproximativ 15.000 hectare cu livezi noi, de la care se așteaptă o creștere a randamentelor. Dar, unele plantații nu au intrat complet pe rod, ele aflându-se în primii doi-trei ani de la cultivare, în care producția nu este la capacitate maximă.

A mai fost o problemă de climă, în ultimii ani. Atunci când au înflorit pomii, a apărut înghețul, sau bruma. Anul acesta au fost afectați, în special, cireșii și piersicii. La mere, România a avut anul trecut o producție foarte mare, dar un preț mic, de 0,30 lei pe kilogram și multe fructe au rămas neculese sau nefolosite. Anul acesta, în schimb, au fost pierderi de producție de 30%-40%, din cauza înghețului. Avem o producție, la nivelul țării, de 400.000 de tone de mere care ar putea să acopere consumul intern. Dar suprafețele de livezi sunt fărâmițate și producătorii nu au capacitatea să vândă. Și acesta este un motiv pentru care producția internă nu acoperă consumul de pe piață”, explică Aurel Tănase.

Dar înghețul de primăvară nu a creat probleme doar în România, ci și în Polonia, unde a dus la o reducere mare a producției de mere. La nivelul Uniunii Europene, scăderea a fost de 18%. Cu toate acestea, datorită producției ridicate din anul precedent, exporturile UE de mere procesate sunt preconizate să fie la un nivel ridicat anul acesta (cu 11% peste medie).

De ce merele poloneze au invadat piața românească? Pentru că polonezii au încurajat asocierea și au construit depozite și plantații noi, spun specialiștii.

Sursa: https://fermierinromania.ro/romania-pe-primele-locuri-din-ue-la-suprafata-cultivata-cu-legume-si-mere-productia-nu-este-insa-in-top/

Comentarii