De Business

Punem punctul pe știi

S-a finalizat un proiect transfrontalier pe mediu ce vizează trei ţări

miercuri, 20 decembrie 2017, 13:19
2 MIN

Un program de amploare s-a finalizat oficial ieri, la Hotel Astoria, unde a avut loc prima zi de conferinţă din cadrul proiectului transfrontalier de prevenire şi combatere a inundaţiilor în bazinele râurilor Siret şi Prut. „EAST AVERT MIS ETC 966” constă în implementarea unui sistem modern de monitorizare cu staţii automate şi a adunat ieri la Iaşi reprezentanţi din Ucraina, Republica Moldova şi România.

„Ne-a luat patru ani, cu tot cu implementare, ca să facem acest proiect, de peste 42 milioane de euro. Va urma şi etapa a doua, a treia, cu ajutorul ministrului de la Mediu poate reuşim. Pe lângă schimburile profesionale care au avut loc între noi, pentru mine personal a fost şi un schimb de experienţă culturală. Printre altele, la Stânca Costeşti au fost schimbate pompele, a fost reabilitată şi staţia hidrologică, echipamentul electric a fost adus la un nivel superior, astfel încât să nu mai poată fi inundat. Avem şi un sistem prin care datele ajung în timp real la dispecerat”, a menţionat, printre altele, Petru Avram, reprezentant ABA Prut Bârlad şi fostul director al instituţiei.

Principalul obiectiv a fost reducerea riscului de inundatii prin sporirea capacităţii funcţionale a barajului Stânca Costeşti, prin investiţii de peste 2,9 mil euro, pentru lucrări de reabilitare şi creşterea capacităţii de monitorizare. În acest sens, partea română a realizat investiţii în lucrări şi echipamente de peste 1 mil euro, restul finanţării fiind suportată de Republica Moldova. Astfel, s-au instalat 32 de staţii hidrometrice automate, două pe teritoriul României şi 30 pe teritoriul Ucrainean, s-au achiziţionat echipamente şi software pentru 13 dispecerate, s-au modernizat şase centre de prognoză, s-au instruit 20 de persoane în prelucrarea şi transmiterea datelor primare etc.

Proiectul ‘EAST AVERT” a debutat în noiembrie 2013, având la baza un Studiu de Fezabilitate integrat pentru sistemul informaţional hidrologic de pe Râurile Siret şi Prut şi reabilitarea Nodului Hidrotehnic Stânca Costeşti, cuprinzând detaliile tehnice de execuţie a lucrărilor la baraj, instalarea staţiilor hidrometrice şi modernizarea sistemului de dispecerate. Termenul de finalizare a implementarii a proiectului este 31 decembrie 2017.

Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova este finanţat de Uniunea Europeana prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate şi parteneriat şi cofinanţat de statele participante în program. Menţionăm faptul că la evenimentul de ieri a fost prezent şi Ion Câmpeanu, secretar de stat în cadrul Ministerului de Mediu. Astăzi, începând cu ora 9.30 are loc cea de-a doua zi de conferiţă.

Comentarii