S-a săturat până şi ursul de viaţa la Iaşi? Animalul pare că face cale întoarsă, pe unde a venit

marți, 21 iunie 2022, 09:54
3 MIN
 S-a săturat până şi ursul de viaţa la Iaşi? Animalul pare că face cale întoarsă, pe unde a venit

Primarul din Dobrovăţ a anunţat oamenii din comună că au fost găsite urme ale acestuia în comuna vecină Tăcuta, din judeţul Vaslui. Este zona prin care ursul ar fi pătruns în judeţul Iaşi, acum cel puţin trei săptămâni. “A fost observat de un cetăţean ce căuta uscătură în cantonul pădurarului Buhă Mihai”, adaugă el 

Ursul surprins în ultimele zile prin pădurile din Dobrovăţ pare că s-a plicitisit de meleagurile ieşene şi se îndreaptă spre alte zări. „Se pare că ursul ce ne-a vizitat timp de câteva zile se întoarce (deocamdată) pe urmele sale de la venire. Astfel, în ultima perioadă au fost depistate urme care au ocolit din nou comuna noastră pe la nord, fiind apoi semnalat în zona Focşeasca- comuna Tăcuta, Vaslui, unde a fost observat de un cetăţean ce căuta uscătură în cantonul pădurarului Buhă Mihai”, a comunicat localnicilor, pe pagina de Facebook a comunei, primarul din Dobrovăţ, Cătălin Martinuş. Până la o comunicare oficială a autorităţilor silvice pe această temă, el a exprimat totuşi şi unele rezerve: „Există o marjă de eroare, dat fiind că afirmaţiile noastre se bazează pe spusele respectivului cetăţean. Avem totuşi obligaţia acestei informări pentru a lua măsurile potrivite şi cetăţenii comunei Tăcuta”, a adăugat Cătălin Martinuş.

CITESTE SI: (FOTO) L-am văzut! Primele imagini cu ursul care dă târcoale Iaşului

Prezenţa ursului în pădurea de la Dobrovăţ a devenit săptămâna trecută o certitudine, după ce în zonă au fost montate camere de vederi, şi după ce anterior au fost identificate urme certe ale animalului. „Moş Martin s-a prezentat aseară la şedinţa foto organizată special pentru el”, a anunţat acelaşi primar din Dobrovăţ săptămâna trecută, care a şi făcut publice imaginile de pe camerele Direcţiei Silvice. Atunci a fost demnă de remarcat distanţa pe care s-a deplasat ursul – dacă e doar unul – în ultimele săptămâni. Primele urme de urs au fost depistate în pădurea de la sud-vest de Dobrovăţ, la circa 2 km spre Cujba, comuna Tăcuta – Vaslui (pădurea Coloneasa). Recent, urme au fost găsite la circa 4-5 km de Dobrovăţ spre Iaşi – Slobozia (de Ciurea) – Todirel (de Bârnova). Drumul forestier Ştiubeie, pe care a fost depistat, este cumva paralel cu şoseaua de la Iaşi (DN24) spre Dobrovăţ, zona de la Canton Vama spre sat, drumul forestier în cauză fiind în partea dreaptă a şoselei, cum mergi pe sensul Vama – Dobrovăţ, la circa 500 metri de şosea. O zonă foarte folosită de biciclişti sau de pasionaţii de drumeţii.

Primele imagini cu urmele de urs au fost publicate în urmă cu trei săptămâni, pe pagina de Facebook „Codrii Iaşilor – cunoaştem, preţuim, păstrăm”, urme care erau foarte convingătoare. Potrivit administratorului paginii, biolog, pozele au fost făcute de un inginer silvic în partea de sud a pădurii, aproape de limita cu judeţul Vaslui. Foarte probabil, sunt „urme de urs tânăr. În special cele cinci degete clar vizibile, şi călcătura de plantigrad, cu «călcâi» impregnat, sunt semne distinctive”, constată sursa citată, care menţionează că a consultat mai mulţi specialişti. Direcţia Silvică Iaşi a confirmat atunci că „urmele de animal identificate ar putea fi de urs”, iar zona unde au fost descoperite este în extravilanul comunei Dobrovăţ, la 1,7 km de satul reşedinţă şi la 3 km de satul Cujba din comuna vasluiană Tăcuta. Graniţa dintre judeţele Iaşi şi Vaslui urmează în mare măsură limita pădurii şi trece printre cele două localităţi.

Anul trecut, un urs rătăcit a fost filmat alergând pe un câmp din comuna Havârna, în partea de nord a judeţului Botoşani, zonă fără păduri întinse. Autorităţile au anunţat atunci că animalul ajunsese acolo venind dinspre pădurile din Ucraina. 

Comentarii