S-au trezit cu două blocuri lângă casa lor, au dat în judecată Primăria şi au pierdut. Iată argumentele instanţei!

Litigiul privea o situaţie undeva la ieşirea din Iaşi spre Miroslava. Vecinii blocurilor trebuie acum să plătească şi 3.000 de lei cheltuieli de judecată.

sâmbătă, 13 noiembrie 2021, 02:50
2 MIN
 S-au trezit cu două blocuri lângă casa lor, au dat în judecată Primăria şi au pierdut. Iată argumentele instanţei!

Primăria şi un dezvoltator imobiliar au înfrânt în instanţă doi ieşeni revoltaţi de faptul că în apropierea casei lor se ridică blocuri. Curtea de Apel a respins miercuri recursul declarat de Mihai şi Lenuţa D. 

Aceştia contestaseră o autorizaţie de construire eliberată de municipalitate lui Oskar Thomas Trufin. Cei doi ieşeni au o casă în apropiere de şoseaua Iaşi – Voineşti. În 2018, Oskar Trufin a obţinut aprobarea Consiliului Local pentru construirea a două blocuri cu maxim trei etaje şi înălţimea de 12 metri pe o suprafaţă de 2.462 mp. Mihai şi Lenuţa D. au precizat în acţiunea deschisă la Tribunal că, în 2017, comisia de urbanism luase în calcul pentru zona respectivă construirea unor imobile cu doar două etaje şi înălţimea de 9 metri.

Acestea erau de altfel şi prevederile vechiului Plan Urbanistic General, pe soşeaua Iaşi – Voineşti fiind prevăzute doar locuinţe cu maxim etaj şi mansardă. “Edificarea unui imobil cu destinaţia locuinţe colective învecinat doar cu locuinţe individuale aduce atingere funcţiunii de locuit a caselor individuale, deoarece generează o aglomerare de persoane, autovehicule, zgomot, trafic, lipsă de intimitate pentru persoanele din locuinţele individuale”, au argumentat petenţii, care au reproşat şi lipsa unei dezbateri publice a proiectului.

Plângerea celor doi a fost respinsă de Tribunal, care şi-a însuşit argumentele prezentate de municipalitate. Reprezentanţii Primăriei explicaseră că noile imobile depăşesc cu doar 3 metri înălţimea locuinţei celor doi, legea permiţând o diferenţă de două niveluri. Dezbaterea publică ar fi existat, prin publicarea proiectului pe site-ul Primăriei şi prin notificarea în scris a vecinilor.

„Funcţiunea zonei recunoscută prin PUG este zonă cu locuinţe individuale şi colective mici, în care construcţia autorizată se încadrează, nefiind destinată unor activităţi de profit care să afecteze aspectul general al zonei respective, iar aspectul exterior, astfel cum rezultă din memoriul tehnic, corespunde funcţiunii permise”, au apreciat judecătorii. Recursul declarat de Mihai şi Lenuţa D. a fost respins ca neîntemeiat, cei doi fiind obligaţi şi la plata cheltuielilor de judecată, în valoare de 3.000 de lei. 

 

 

Comentarii