Şase ani de puşcărie pentru tâlharul cu faţa acoperită ce smulgea poşete şi lovea victimele: cinci atacuri în numai două săptămâni

marți, 30 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Şase ani de puşcărie pentru tâlharul cu faţa acoperită ce smulgea poşete şi lovea victimele: cinci atacuri în numai două săptămâni

Un tânăr a fost condamnat după o serie de tâlhării, unele comise ziua în amiaza mare. Brutalitatea cu care acesta acţiona împotriva femeilor jefuite i-a convins pe judecători că locul bărbatului este după gratii.

Cele cinci tâlhării care s-au soldat cu condamnarea lui Livăduş Moisei au fost comise în urmă cu un an, pe parcursul a nici două săptămâni. Prima „lovitură” a avut loc pe 30 ianuarie anul trecut, în jurul orei 21.10. Nicoleta P. coborâse dintr-un autobuz de pe traseul 29, în staţia din Podu Roş. Mersese apoi spre blocul „1001 articole”, traversând şoseaua Nicolina. La un moment dat a constatat că este urmărită de un tânăr. A mărit pasul spre pasarela Nicolina. La intersecţia cu strada Rozelor, tânărul a trecut pe lângă ea şi, cu o mişcare bruscă, i-a smuls poşeta pe care femeia o purta în diagonală peste umărul drept. Tânărul a fugit apoi spre cartierul Cantemir. În poşetă, femeia avea medicamente, carduri, acte şi 100 de lei.

A doua victimă, Monica P., a fost atacată în după-amiaza zilei de 5 februarie, în dreptul fostei fabrici de ţigarete. Femeia venea dinspre trecerea la nivel cu calea ferată, când Moisei s-a apropiat din spatele său şi a tras cu putere de rucsacul pe care Monica P. îl purta în spate. Femeia a încercat să reziste, ţinând cu îndârjire de rucsac, dar Moisei a reuşit până la urmă să i-l smulgă şi a fugit. În rucsac, femeia avea un telefon mobil Samsung A22, 700 de lei şi o brăţară de argint de 3-4 grame.

Trei zile mai târziu, în Păcurari, a fost atacată şi Maria R. Femeia traversa şoseaua, vorbind la telefon. Aflat în spatele său, Moisei a profitat de neatenţia femeii, i-a smuls poşeta din mână şi s-a făcut pierdut printre blocuri. Cumva, tânăra avusese totuşi noroc: în poşetă nu avea nimic de valoare. Zece minute mai târziu, Moisei şi-a încercat din nou norocul tot în zonă, pe strada Sergent Grigore Ioan, spre BJATM. De această dată, şi-a ales ca ţintă o femeie de 66 de ani, Carmen B. Tâlharul a procedat de aceeaşi manieră, smulgându-i poşeta de pe umăr şi fugind printre blocuri. Femeia a opus rezistenţă câteva secunde, dar nu a reuşit să-şi recupereze geanta în care avea un telefon mobil. Carmen B. a intuit direcţia de deplasare a tâlharului şi l-a urmărit o bucată de drum, dar i-a pierdut urma pe strada Războieni.

Ultima victimă a lui Moisei a fost Ana A., pe care tâlharul a atacat-o în seara zilei de 9 februarie. Aproape de ora 21, femeia plecase de la serviciu şi se îndrepta spre casă. Se afla pe strada Arcu, coborând spre strada Gării, când Moisei a încercat să-i smulgă poşeta în care avea telefonul mobil şi suma de 350 de lei. Femeia a opus rezistenţă, luptându-se cu tâlharul. Acesta a reuşit să o trântească la pământ şi, pentru a o determina să dea drumul poşetei, a lovit-o cu piciorul în cap. În cele din urmă, tâlhăria a reuşit. Doi tineri aflaţi în apropiere au fugit după agresor, încercând să-l prindă, dar acesta a izbutit să scape.

Tâlharul a fost identificat în baza amănuntelor furnizate de victime şi cu ajutorul înregistrărilor făcute de camerele video stradale. A fost trimis în judecată pentru tâlhărie calificată, întrucât Moisei avea întotdeauna chipul acoperit. Şi-a recunoscut vina în faţa magistraţilor Judecătoriei, ceea ce nu l-a ajutat însă prea mult. Moisei era recidivist, în septembrie 2022 fiind liberat la termen din executarea unei pedepse de 2 ani şi 6 luni de închisoare aplicată pentru furt calificat în formă continuată. A fost condamnat din nou, la 6 ani de închisoare. Apelul împotriva sentinţei a fost respins definitiv vineri. 

Comentarii