Scade taxa de clawback pentru unele medicamente? Miza Guvernului: aprovizionarea farmaciilor

marți, 23 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Scade taxa de clawback pentru unele medicamente? Miza Guvernului: aprovizionarea farmaciilor

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat adoptarea unui proiect de către Guvernul României, în luna mai, pentru a modifica taxa clawback, o cerinţă de ani de zile a producătorilor de medicamente din ţară. Astfel, conform comunicatului CNAS, citat de Agerpress, taxa de clawback va fi de 15% pentru toate medicamentele generice, însă proiectul urmează să fie dezbătut şi aprobat în Parlament, nu va intra direct în vigoare.

Taxa de tip clawback este o obligaţie de plată care revine la fiecare trimestru celor care deţin autorizaţiile de punere pe piaţă a medicamentelor. Actul normativ prevede ca de la finalul anului 2023 această contribuţie trimestrială să se calculeze diferit pentru două tipuri de medicamente, faţă de trei, cum se face în prezent.

„Astfel, atât pentru medicamentele produse pe o linie de fabricaţie din România, cât şi pentru cele produse în alte state membre din Uniunea Europeană, se va aplica un regim unitar în funcţie de clasificarea medicamentului şi nu de statul de provenienţă al acestuia, iar contribuţia trimestrială va fi diferenţiată”, se precizează în comunicatul citat.

În mod concret, medicamentele de tip I vor avea în continuare taxa de clawback de 25%, ele fiind medicamentele originale pentru care nu există în ultima lună din fiecare trimestru cel puţin un alt medicament generic / biosimilar care se îndeplinească condiţiile de comercializare pe teritoriul României. Ulterior, medicamentele de tip II, care vor avea o taxă de 15%, sunt originale şi generice/similare pentru care există în ultima lună din fiecare trimestru cel puţin un echivalent terapeutic care să îndeplinească condiţiile de comercializare pe teritoriul ţării.

Conform CNAS, măsura vizează menţinerea unui mediu favorabil punerii pe piaţă a medicamentelor cu impact pozitiv în aprovizionarea adecvată, în contextul în care au fost şi încă există probleme majore cu aprovizionarea în farmacii. Cele mai afectate medicamente au fost, spun producătorii, cele generice, de costuri sub 50 de lei. 

Comentarii