SCANDAL după ce și-a băgat Primăria coada! Sute de copii nu sunt primiți în creșe

sâmbătă, 08 iunie 2019, 02:01
6 MIN
 SCANDAL după ce și-a băgat Primăria coada! Sute de copii nu sunt primiți în creșe

Peste 600 de copii nu au mai prins un loc la creşă şi au rămas pe liste de aşteptare. O situaţie „normală“ la Iaşi, numai că, în acest an, Primăria a schimbat regulile jocului după încheierea perioadei de înscriere. A introdus un criteriu al „proximităţii“. Astfel, părinţii din Dacia sau CUG, cartiere unde nu sunt creşe, au pierdut puncte şi au fost refuzaţi în final. Reprezentanţii Primăriei se apără susţinând că un criteriu similar este şi la înscrierea la şcoală. Un astfel de „argument“ nu poate fi folosit în acest caz, deoarece şcoli sunt în toate cartierele ieşene. Prezentăm cazurile unor părinţi revoltaţi, unii aflaţi în situaţii disperate.

Peste 600 de copii din Iaşi rămân ai nimănui. Conform declaraţiei coordonatoarei Direcţiei Creşe din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, situaţia persistă de mai bine de şapte ani, chiar dacă aceasta a raportat în fiecare an faptul că cererea depăşeşte cu mult numărul de locuri. Mai mult, anul acesta Primăria Municipiului Iaşi a a schimbat modalitatea de departajare după ce înscrierile pentru anul 2019-2020 s-au încheiat deja. Chiar dacă iniţial se cereau doar acte care să dovedească că ambii părinţi lucrează şi că nu au datorii către bugetul local, la trei zile după încheierea perioadei de depunere au fost introduse noi criterii. Astfel, conform noilor hotărâri, au întâietate părinţii din circumscripţia creşelor. Criteriu nedrept spun părinţii, având în vedere că nu există creşe în toate cartierele din municipiu.

Sute de părinţi din Iaşi sunt disperaţi pentru că nu vor avea unde să îşi lase copiii în perioada în care se află la serviciu. Criza locurilor în creşe, conform reprezentaţilor Direcţiei Creşe din cadrul Primăriri Municipiului Iaşi, este cunoscută de către reprezentanţii Primăriei de cel puţin doi sau trei ani, însă aceasta persistă şi acum. Dincolo de incapacitatea de a acoperi cererea de locuri în creşele de stat, părinţii sunt acum scandalizaţi şi de faptul că Primăria Iaşi a modificat criteriile de departajare după ce înscrierea la creşe s-a încheiat.

Părinţii sunt disperaţi

„Anul acesta s-au făcut înscrieri între 15-17 mai pentru anul 2019-2020 la creşă. În luna aprilie s-a afişat pe site-ul Direc­ţiei Creşe Iaşi toate actele şi criteriile de departajare. În data de 20 mai apare o nouă decizie, un nou criteriu în care cei care se află în proximitatea creşei primesc 10 puncte în plus. Eu locuiesc în Dacia, aici nu sunt creşe, au fost desfiinţate, şi am depus dosarul de înscriere la Creşa nr. 9 din Alexandru cel Bun. Bineînţeles că nu mă aflu în proximitatea creşei ca să adun puncte. Sunt proprietar pe apartament, nu avem datorii şi nici amenzi. Am adunat 18 punc­te. Suntem pe lista de aştep­tare. Ce facem acum? Mă las de serviciu ca să stau cu copilul a­casă? Mă apuc de cerşit ca să a­vem ce mânca? Bunica are tu­moare pe creier, operată şi a reci­divat cu pareza pe partea dreaptă şi bunicul are demenţă“, se plânge Oana G., mamă a unui copil.

Alexandra Nicoleta A. Trece printr-o situaţie similară şi ar trebui să renunţe la locul de muncă pentru că nu va avea cu cine lăsa băieţelul de aproape 2 ani.

„Sunt mămica lui Justin Andrei în vârstă de 1,9 luni, din păcate va trebui să renunţ la locul meu de muncă pentru a putea avea grijă de cel mic, deoarece primarul nostru nu este în stare să asigure în fiecare cartier câte o creşă. Am fost pe data de 15 mai mi-am achitat toate creanţele bugetare şi m-am dus să înscriu copilul la creșă. Astăzi am aflat cu stupoare ca băieţelul meu este refuzat la creşă deoarece domnul Chirica a introdus un nou criteriu de departajare a copiilor după perioada de înscriere“, se plânge mama, care locuieşte tot în cartierul Dacia.

Dragoş B., tatăl unui copil care urmează să împlinească doi ani, a întâmpinat aceeaşi problemă. El subliniază şi faptul că modalitatea de înscriere este depăşită, solicitându-se încă clasicul dosar cu şină.

„După ce ca am stat aproape 5 ore, ore lipsite de la muncă, pentru a depune personal un dosar cu şină, şi vreau să readuc aminte domnului primar că suntem în anul 2019 şi că oraşul nostru este unul din polii IT din România şi se putea rezolva mult mai rapid pe email, fiind unul din cei norocoşi care a reuşit în prima zi, multe mă­mici fiind nevoite să se întoarcă a doua zi, aflu cu surprindere după perioada oficială de depunere a dosarelor că primarul a introdus printr-o dispoziţie un nou criteriu de departajare. Această decizie, bineînţeles, fazvorizează multe persoane care au mutaţie sau viză în zona creşei în care au depus dosarul“, explică părintele.

Cine a introdus criteriul?

Irina Ghioca, coordonatoarei Direcţiei Creşe din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, explică că noul criteriu de departajare nu a fost stabilit la nivelul Direcţiei Creşe, ci de către Primărie. De asemenea, aceasta menţionează că lipsa de locuri în creşele din Iaşi este cunoscută de mai mulţi ani, aceasta raportând în permanenţă, după încheierea înscrierilor, situaţia către Primărie.

„Da, a fost introdus un nou criteriu, însă nu l-am introdus noi, de la Direcţia Creşe. Aceasta, cu faptul că nu sunt suficiente locuri, este o poveste veche. Acum, într-adevăr, s-a introdus acest criteriu, dar povestea este de ani de zile. Şi anul anul trecut au fost liste de aşteptare, şi acum doi ani, şi acum trei ani, şi acum şapte ani în urmă. Este nevoie de creşe noi. Anul acesta rămân 600 de dosare pe lista de aşteptare. Noi semnalăm în fiecare an faptul că este nevoie de noi locuri, raportăm mereu câte locuri avem, câte dosare s-au depus, mai mult de atât nu avem ce să facem“, explică Irina Ghioca.

„Criteriul proximităţii este folosit şi în sistemul educaţional preuniversitar“

Reprezentanţii Primăriei explică că noul criteriu ar fi fost introdus pentru că există mulţi părinţi din afara municipiului care îşi înscriu copiii la creşe.

„Este adevărat că, în acest moment, există un deficit de locuri disponibile în raport cu cererea la creşele din Iaşi. Trebuie să ţinem cont de faptul că sunt mulţi părinţi din zona metropolitană, din comunele limitrofe, care doresc să-şi înscrie copiii la creşele din municipiu. Criteriul proximităţii este folosit şi în sistemul educaţional preuniversitar. Sunt multe cereri din partea părinţilor care se încadrează în acest criteriu de proximitate, dar nu reuşesc să-şi înscrie copiii la creşă, găsind locurile deja ocupate de cei care locuiesc în alte zone ale oraşului sau în comunele limitrofe. Suntem preocupaţi de această problemă, iar în acest context am demarat deja lucrările de modernizare şi extindere a creşelor 1 şi 10 din municipiul Iaşi, bugetul alocat în acest an creşelor fiind mult mai mare decat în 2018. Vom lansa un program de construire a noi creşe în municipiul Iaşi în acest an şi vrem să acoperim toate cartierele din oraş. Vom analiza toate cererile depuse şi vom încerca să rezolvăm cât mai multe dintre aceste cereri“, a explicat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvând al Primăriei Municipiului Iaşi.

11 creşe în tot oraşul

Iaşul are mai multe cartiere în care nu sunt creşe, printre acestea numărându-se cartiere importante precum CUG, Bucium sau Dacia. La nivelul municipiului Iaşi funcţionează 11 creşe. Conform raportului de activitate pe 2018, creşele din Iaşi au fost ocupate în proporţie de 100%, cu 896 de copii, 136 aflându-se pe listele de aşteptare. Menţionăm că mulţi părinţi ajung să renunţe la listele de aşteptare, orientându-se către creşe private sau bone, mult mai costisitoare însă.

Comentarii