Schimbări majore în Biserica Ortodoxă! Ce decizii au fost luate recent

luni, 03 februarie 2020, 13:12
2 MIN
 Schimbări majore în Biserica Ortodoxă! Ce decizii au fost luate recent

La solicitarea Patriarhiei Române, Secretariatul de stat pentru Culte a aprobat prima modificare a Statutului de organizare şi funcţionare a BOR din ultimii 12 ani. Printre cele mai drastice schimbări se numără întărirea criteriilor de eligibilitate şi limitarea ariei de preselecţie a candidaţilor la alegerile pentru poziţia de patriarh.

 De asemenea, este menţionată şi întărirea controlului centralizat al Sfântului Sinod al BOR asupra eparhiilor teritoriale şi asupra presei bisericeşti. Pe 16 decembrie, Sfântul Sinod al BOR a aprobat „documentul care include toate modificările Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române adoptate de Sfântul Sinod în perioada 2008-2019”, şi „textul consolidat al Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, care conţine toate modificările şi completările aprobate de Sfântul Sinod în perioada 2011-2019”, potrivit basilica.ro

Acestea au fost „transmise, spre recunoaştere, Secretariatului de Stat pentru Culte, urmând ca textul aprobat al prezentului Statut să fie publicat în Monitorul Oficial”, potrivit sursei menţionate. „Modificarea şi completarea statutelor de organizare şi funcţionare sau codurilor canonice ale cultelor se comunică, spre recunoaştere, Secretariatului de Stat pentru Culte”.

Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte, a emis pe 19 decembrie Ordinul privind modificarea şi completarea Statutului BOR, ordin care a intrat în vigoare pe 10 ianuarie 2020. Câteva din cele importante schimbări sunt întărirea criteriilor de eligibilitate şi limitarea ariei de preselecţie a candidaţilor la alegerile pentru poziţia de patriarh.

Daniel, actualul patriarh, a fost ales de Sfântul Sinod în septembrie 2007, după decesul predecesorului său Teoctist, în iulie acelaşi an. Noul Statut al BOR prevede că doar mitropoliţii, arhiepiscopii şi episcopii cu vechime de cel puţin 7 ani ca ierarhi de eparhie pot candida pentru mult râvnita poziţie de patriarh. Acest criteriu nu era prevăzut în vechiul statut. Numărul candidaţilor stabiliţi de Sfântul Sinod prin consultare şi dintre care se alege noul patriarh a fost redus, la rândul lui, de la 3 (maxim 5) la 2 (maxim 3).

Statutul care reglementează activitatea organismelor centrale şi locale ale Bisericii a fost modificat ultima oară în 2008, după adoptarea în 2006 a noii Legi a cultelor. Până în acel moment era în vigoare Statutul votat de Sfântul Sinod în 1948 şi recunoscut de stat prin Decretul nr. 233/1949 al Prezidiului Marii Adunări Naţionale, potrivit ziarullumina.ro

Datorită acestor modificări, apar instanţe însărcinate cu judecarea şi sancţionarea disciplinară a ierarhilor ortodocşi. Până în acest moment, erau supuşi judecăţii şi sancţiunilor organelor disciplinare specializate doar clericii de mir, preoţi şi diaconi în funcţiune, iar Sfântul Sinod era „unica instanţă de judecată canonică a membrilor săi pentru orice fel de abateri de la învăţătura şi disciplina Bisericii”.

Citeşte materialul integral pe capital.ro

 

 

Comentarii