De Sănătate

Punem punctul pe știi

Şcolarii nu trebuie să mai prezinte aviz epidemiologic

miercuri, 01 septembrie 2021, 02:00
2 MIN
 Şcolarii nu trebuie să mai prezinte aviz epidemiologic

La revenirea preşcolarilor şi elevilor din vacanţa de vară pentru noul an şcolar, aceştia nu trebuie să mai prezinte avizul epidemiologic. Precizarea a fost făcută zilele trecute în Monitorul Oficial al României prin publicarea documentelor necesare înscrierii sau transferului în unităţile de învăţământ, aici fiind menţionat că nu este necesar avizul epidemiologic în momentul revenirii din vacanţe.

Problema avizelor epidemiologice cerute de unele unităţi de învăţământ a fost sesizată în mai multe rânduri de medicii de familie. Anul trecut, reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) spuneau că atât părinţii, cât şi copiii sunt puşi inutil pe drumuri la fiecare început de an şcolar pentru a face rost de avizul epidemiologic şi catalogau astfel de solicitări drept „abuzuri“.

„Astfel de solicitări exced legislaţia în vigoare şi nu doar că reflectă necunoaşterea legii de către cei care încurajează eliberarea acestor documente, ci reflectă totodată şi necunoaşterea riscului la care sunt supuşi părinţii şi copiii în mod inutil“, prin aglomeraţia care se produce la cabinetele lor.

Medicii au mai explicat că aceste acte care atestă starea de sănătate a unui copil se eliberează doar în momentul înscrierii/transferului sau la terminarea ciclului de învăţământ şi presupun eliberarea unei adeverinţe medicale, respectiv a avizului epidemiologic.

„Menţionăm că este necesar a se face distincţia între avizul epidemiologic care are o durată limitată de valabilitate mai ales în context pandemic şi adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate care este necesară doar la înscrierea într-un ciclu de învăţământ (la intrarea în grădiniţă, clasa I, clasa a Va şi clasa a IX-a) şi se eliberează la data efectuării examenului de bilanţ tocmai pentru a nu aglomera cabinetele de medicină de familie la început de an şcolar“, au mai precizat cei de la SNMF.

Comentarii