Scripcariu a câștigat alegerile la UMF Iași cu peste 60% din voturi

vineri, 17 ianuarie 2020, 09:19
2 MIN
 Scripcariu a câștigat alegerile la UMF Iași cu peste 60% din voturi

Deși Biroul Electoral Central de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași încă numără voturile pentru Senat, Consiliile departamentelor și ale facultăților și pentru Directorii de departament, au început să apară primele date tehnice cu privire la victoria fostului și viitorului rector al UMF, prof.dr. Viorel Scripcariu.

Prezența la vot, anunțată la ora 20.00 în cursul zilei de ieri, a fost de 97%, în mod concret însemnând că din cei 730 de profesori și cercetători care trebuiau să voteze, la urne au fost prezenți 707, iar cei 37 de studenți au votat cu toții. După cum a anunțat „Ziarul de Iași” încă de ieri, prezența a fost semnificativ mai bună decât în urmă cu patru ani.

Conform sistemului electoral al UMF, fiind doi candidați pe listă pentru alegeri, prima opțiune a unui votant a fost pe locul I și a primit, deci, 1 punct, iar opțiunea a doua a fost pe locul al doilea și a primit 2 puncte. Astfel, câștigă cel care are cele mai puțin puncte, iar prof.dr. Viorel Scripcariu a avut 1175,86 de puncte, în timp ce prof.dr. Norina Forna a avut 1452,14, conform datelor furnizate de UMF. În voturi directe, Scripcariu a fost ales de 440 de cadre didactice și de 23 de studenți, iar Forna de 217 cadre didactice și 14 studenți. Voturile studenţilor au avut o greutate mai mare decât un vot unitar, fiind ponderate pentru fiecare candidat la 25% din punctajul final. Ca procente, Viorel Scripcariu a obținut 60,3%, suficient cât să îi fie asigurată victoria din primul tur și dacă era un sistem de vot diferit, cum este la celelalte universități din Iași, unde merg în turul doi primii doi candidați dacă nimeni nu obține 50+1% din voturi. În cursul zilei de astăzi, „Ziarul de Iași” vă va ține la curent cu rezultatele alegerilor pentru celelalte funcții din structurile de conducere ale UMF.

Comentarii