Se dau lupte grele pentru o compensare de 500 de lei la un medicament

marți, 05 octombrie 2021, 01:50
2 MIN
 Se dau lupte grele pentru o compensare de 500 de lei la un medicament

Un sătean din Hiliţa a ajuns să dea cu subsemnatul pentru că farmacia de la care cumpărase medicamente a întârziat raportarea achiziţiei. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) l-a dat în judecată, imputându-i preţul medicamentelor, plus dobânzile legale. De doi ani, bărbatul face naveta din preajma Costuleniului până la Iaşi, pentru a răspunde la întrebările judecătorilor.

Pe 18 ianuarie 2013, I.P. a venit la Iaşi pentru a lua o reţetă necesară lui V.P. A ridicat-o de la o farmacie de pe Străpungere Silvestru. Data consemnată a eliberării reţetei a fost însă 22 ianuarie. La acea dată, V.P. era deja decedat. Ca urmare, CJAS i-a imputat lui I.P valoarea compensării medicamentelor, de 344,97 lei, la care s-au adăugat dobânzile, ajungându-se la un total de 511,21 lei.

În faţa magistraţilor Judecătoriei, I.P. a explicat că a ridicat medicamentele de pe reţetă în aceeaşi zi cu cea a prescrierii. De altfel, ar fi fost ilogic să facă două drumuri la Iaşi, unul pentru a întocmi reţeta, iar al doilea, patru zile mai târziu, pentru a cumpăra medicamentele. Hiliţa este un sat relativ izolat, situat într-un vârf de deal, la 3 km de DN 24. Un martor chemat în instanţă a arătat că pe 22 ianuarie, I.P. se aflase în sat toată ziua, ocupat fiind cu înmormântarea rudei sale. În aceste condiţii, judecătorii au apreciat că CJAS ar fi trebuit să facă dovada că reţeta a fost eliberată într-adevăr la patru zile după prescriere. "Probele administrate nu sunt în măsură să susţină fapta ilicită imputată pârâtului de a se fi prezentat după data decesului pacientului, pentru a i se elibera o reţetă pe numele acestuia, drept pentru care instanţa va respinge prezenta acţiune", au conchis magistraţii.

Procesul nu s-a încheiat însă aici, apelul CJAS aflându-se pe rolul Tribunalului. Această instanţă a rămas ieri în pronunţare.

Comentarii