Se întorc copiii la şcoală luni sau nu? Comunele și orașele în scenariul roșu și galben

vineri, 05 februarie 2021, 03:01
6 MIN
 Se întorc copiii la şcoală luni sau nu? Comunele și orașele în scenariul roșu și galben

Ratele de infectare scad, şi cele mai multe şcoli se redeschid de luni. Incertitudinea persistă în localităţile unde rata de infectare oscilează în jurul pragurilor dintre cele trei scenarii. Municipiul Iaşi era ieri în scenariul galben

Se întorc copiii la şcoală luni, sau nu? Părerile părinţilor sunt împărţite, Guvernul zice că da, însă totul depinde de numărul cazurilor noi de îmbolnăvire de Covid din fiecare localitate şi, eventual, unitate de învăţământ. Executivul a ridicat restricţiile la şedinţa sa de alaltăieri. Practic, acolo unde e posibil, elevii vor reveni luni la clase.

Cu un prag dintre scenariile verde şi galben, de la 1 caz/1.000 locuitori, rată cumulată pe 14 zile, regimul cu cele mai puţine restricţii presupune prezenţa tuturor preşcolarilor şi elevilor în instituţiile de învăţământ.

În următorul scenariu, cu rata de infectare între 1 şi 3 cazuri la mie, vor fi prezenţi copiii din creşe şi grădiniţe, elevii din învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, şi cei din clasele terminale: a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a.

În al treilea scenariu, cel cu rata de infectare peste 3 la mie, dar mai mică de 6 cazuri la 1.000 de locuitori, creşele şi grădiniţele rămân deschise, iar la ore vor fi prezenţi în clase doar elevii din învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cel care decide instituirea regimului împotriva efectelor pandemiei, va schimba setul de restricţii în termen de cel puţin 48 de ore, în funcţie de pragul atins în fiecare unitate administrativ-teritorială. CJSU este singurul care stabileşte culoarea sub care se află  o localitate sau alta, în funcţie de datele comunicate de Direcţia de Sănătate Publică.

Ministrul Educaţiei a declarat, în conferinţa de presă de alaltăieri, că, „dacă sunt bănci de doi elevi, vor sta doi elevi în bancă. Accentul se pune pe portul măştii” şi că orele se vor ţine cu uşile claselor deschise. Sorin Câmpeanu a mai precizat că, la două cazuri de îmbolnăvire în rândul elevilor dintr-o clasă, se suspendă orele timp de două săptămâni la clasa respectivă. Dacă sunt două cazuri în rândul profesorilor, se suspendă orele în toată şcoala, deoarece cadrele didactice interacţionează cu mai multe grupuri de elevi.

Dacă CJSU Iaşi încă nu a luat o decizie pe UAT-uri, nici primarii nu sunt foarte lămuriţi – mai ales cei din comunităţile unde ratele de infectare oscilează în jurul pragurilor dintre cele trei scenarii.

UAT-urile ieşene, pe culori

La Valea Lupului, lucrurile sunt clare. Comuna este în scenariu roşu (3,68 de cazuri, incidenţa raportată ieri) şi este sigur că prima zi din semestrul 2 va începe aici online pentru elevii din clasele V-VIII. Primarul Liviu Dulgheru ne-a spus însă că, pe cât de repede a scăzut rata de infectare de la 11 cazuri, pe atât se aşteaptă ca tendinţa să continue la fel de repede spre scenariul verde. Alături de Valea Lupului, doar Probota mai are incidenţă peste 3 la mie.

Comuna Miroslava a coborât de câteva zile în scenariul galben, dar rata de infectare se menţine mai aproape de nivelul spre regimul roşu decât de limita către scenariul verde. Ieri, incidenţa anunţată a fost de 2,74 cazuri, iar primarul Dan Niţă ne-a spus că aşteaptă verdictul CJSU.

Pe galben mai erau ieri comunele Aroneanu, Belceşti, Ciorteşti, Ciurea, Cristeşti, Erbiceni, Gorban, Gropniţa, Heleşteni, Holboca, Ion Neculce, Mirosloveşti, Oţeleni, Rediu, Schitu Duca, Tătăruşi, Tomeşti, Trifeşti, Victoria şi Vânători.

În ce priveşte municipiul Iaşi, rata de infectare anunţată ieri, 1,43 cazuri, îl plasează în mod cert în scenariul galben. În schimb, celălalt municipiu din judeţ tocmai a trecut „graniţa” în scenariul verde, cu o incidenţă raportată ieri de 0,95 cazuri. Celelalte 3 oraşe, împreună cu 60 de comune din judeţ, se plasează în acest moment „pe verde”. 

După două zile de discuţii la Primărie, nicio decizie privind începerea şcolii

Directorii unităţilor de învăţământ din municipiul Iaşi s-au întâlnit miercuri şi joi, la Primăria Iaşi, cu primarul Mihai Chirica pentru a discuta modul în care se vor redeschide şcolile pe data de 8 februarie. Totodată, conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, au avut loc discuţii şi cu inspectorii şcolari pentru a fi găsite soluţii cu privire la maniera în care poate fi asigurată singuranţa elevilor şi a cadrelor didactice în contextul reîntoarcerii în sălile de curs. În ciuda faptului că au avut discuţii timp de două zile, până la finalul zilei de ieri nu a fost însă comunicată nicio decizie oficială în privinţa scenariului în care va începe noul semestru la nivelul municipiului.

În ciuda incertitudinilor actuale, directorii unităţilor şcolare din Iaşi au început însă să anunţe părinţii că cel mai probabil scenariu în care va începe şcoala este cel galben, având în vedere că la finalul zilei de ieri incidenţa raportată a fost de 1,43 la mia de locuitori. Astfel, până la începutul săptămânii viitoare sunt foarte mici şansele ca incidenţa să scadă sub 1 la mia de locuitori, adică se poată fi adoptat scenariul verde, sau să treacă peste 3 la mia de locuitori şi să fie adoptat scenariul roşu.

„Noi am trimis Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă către directorii unităţilor şcolare pentru a lua în considerare eventualele scenarii pe care le precizează deja hotărârea. Având în vedere că incidenţa de astăzi (n.r. – 4 februarie) este peste 1,40 nu credem că o să fie însă o schimbare foarte mare în zilele următoare, nici să scădem sub 1 sau să depăşim 3 la mia de locuitori”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, sugerând astfel că cel mai probabil scenariu adoptat la nivelul municipiului va fi cel galben.

Potrivit unui anunţ oficial făcut de Primăria Municipiului Iaşi, miercuri, pe 3 februarie, au participat la discuţiile cu primarul Mihai Chirica peste 30 de directori din municiu, fiind organizată şi ieri o întâlnire cu directorii, având în vedere că dimensiunile Sălii „Vasile Pogor” nu a permis adunarea tuturor directorilor într-o singură zi păstrând măsurile de distanţare fizică.

Unul dintre subiectele principale ale discuţiilor purtate la Palatul Roznovanu l-a constituit identificarea priorităţilor şcolii ieşene în contextul elaborării proiectului de buget consolidat al Municipiului Iaşi pe anul 2021, dar au fost purtate discuţii şi cu privire la strategiilor de lucru ale instituţiilor de învăţământ preuniversitar din Iaşi în condiţiile impuse de contextul actual. De asemenea, au fost puse în discuţie posibilele probleme sau beneficii ale redeschiderii şcolii pe 8 februarie.

Citește și: Ministrul Cîmpeanu: Dacă elevul prezintă simptome şi nu vine la şcoală nu se pun absenţe

Comentarii