Se lucrează la reabilitarea bojdeucii lui Creangă, anunță președintele Costel Alexe (P)

luni, 07 noiembrie 2022, 12:28
1 MIN
 Se lucrează la reabilitarea bojdeucii lui Creangă, anunță președintele Costel Alexe (P)

Primul muzeu literar din România, bojdeuca lui Ion Creangă, este în plin proces de reabilitare și restaurare.

Obiectivul este reabilitat de Consiliul Județean Iași, prin proiectul transfrontalier „Călător pe Meridiane Culturale”, finanțat cu fonduri europene. Bugetul total al proiectului este de 1,8 milioane de euro și include reabilitarea și restaurarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă”, dar și a drumului istoric de acces din pavaj de granit „Ștefan cel Mare” din orașul Fălești și reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” oraș Fălești, de pe teritoriul Republicii Moldova. Consiliul Raional Fălești și Primăria Orașului Fălești sunt parteneri ai Consiliului Județean în cadrul proiectului.

Lucrările la Ansamblul Muzeal „Ion Creangă” au început în ianuarie 2022, timp în care constructorul a executat reparații în curte, în clădirea muzeului și a bojdeucii, conform proiectului.

În acest moment, se lucrează la căile de acces principale și este executat stratul de uzură din piatră, rigolele și sistemul de canalizare-colectare a apelor pluviale de pe căile de acces. În interiorul bojdeucii se lucrează la tâmplărie și tencuieli.

Obiectivul urmează să fie finalizat și redat circuitului cultural al Iașului în vara anului 2023.

Comentarii